Hosszú lesz a Magasház bontása, 2014-re lehet új központunk

2011. június 26. vasárnap 19:01

Hosszú lesz a Magasház bontása, 2014-re lehet új központunk

Még májusban bólintottak rá az illetékesek az évtizedek óta lakatlan és az enyészet martalékává vált Magasház lebontására, hogy a helyén egy (ön)kormányzati irodaközpont és egy szolgáltatóház épüljön. A megvalósíthatósági tanulmány elkészült, sőt a bontás lehetőségeit vizsgáló vállalkozás is végzett már a munkálatok becslésével. A közel egymilliárd forintba kerülő „leépítés" után kezdődhet csak meg az új komplexum kialakítása, amelyet a tervek szerint a legjobb esetben is évek múltán, 2014-ben adnának át.

Az önkormányzat (sokadszor) pár éve adta el Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületét az úgynevezett stratégiai ingatlancsomag részeként 410 millió forint plusz áfáért. A spanyol Grupo Milton leánycége, a La Torre Kft. azonban nem tudta hasznosítani az épületet, így a projekt megvalósítása érdekében visszaadta az ingatlant.

Az épületet az Öresund Kft. két projektcége veszi meg, a kizárólagos tulajdonában lévő Norrlandiq Vagyonkezelő Kft., valamint a Municipio Kft. (mindkettő gödöllői székhelyű társaság). A megállapodás értelmében 90 napon belül közbeszerzési eljárás keretében választják ki a beruházás-felügyelőt, aki további hatvan nap alatt elkészíti a beruházás valamennyi szegmensével kapcsolatos jelentését.

Ezzel párhuzamosan a két társaság is tanulmányt készíttet a bontási, valamint az önkormányzat jelenlegi ingatlanállományára és jövőbeni hasznosítására vonatkozó költségekre, illetve az új irodaközpont tervezési, beruházási, üzemeltetési költségeire vonatkozóan.

Mivel az újonnan létesítendő közigazgatási központ az állami szerepvállalás lehetőségét is felvillantotta, valószínűleg kormányzati engedélyre is szükség lesz a munkálatok elindításához.

A két projekttársaság a Magasház tulajdonjogának megszerzését követően egy hónapon belül meghívásos tervpályázatot ír ki, a nyertes pedig köteles lesz elkészíteni az új létesítmények koncepciótervét. A tulajdonjog birtokában az előbbiekkel egyidőben a két társaság bontási tervet készíttet, amely után bontási engedélyt kér, hogy további 120 napon belül meglegyen a jogerős bontási engedély. Ha ez megvan, akkor 300 nap áll rendelkezésre a Magasház lebontásához.

Koloszár László, a Szigeti Garázs KFt. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy az adásvételi szerződés aláírására még négy hónapig várni kell, hiszen újabb és újabb elemzések és tanulmányok készülnek.

- Nem az Öresundon múlik a Magasház megvétele, a város még látni szeretne különböző számokat a beruházást illetően. Mindenestre a legoptimistább vágyak 2014-re valósítanák meg az új irodaközpontot és a szolgáltató házat. A bontás hagyományos módon történik majd, nagyjából hat-nyolc hónapot vesz igénybe, de szerintem ez is optimista becslés - fogalmazott az ügyvezető.


H. L. B.