Fülük botját sem: csak az építményadó-bevallások fele érkezett be a városházára

2012. július 09. hétfő 18:35

Fülük botját sem: csak az építményadó-bevallások fele érkezett be a városházára

Továbbra sem izgatja különösebben a pécsieket az építményadóval kapcsolatos bevallási kötelezettség. Június végéig majdnem húszezer erről szóló dokumentum érkezett be az önkormányzat adóügyi osztályára, holott a számítások szerint még ugyanennyi bevallást nem készítetek el az érintettek. Nagy Zoltán osztályvezető szerint számos oka van, hogy a polgárok miért nem vesződnek a papírok kitöltésével.

Az önkormányzat adóügyi osztálya folyamatosan dolgozik azon, hogy a bevallott adóköteles építmények és telkek aránya minél teljesebb képet mutasson.

Adóbevételi remények számokban

A város idén jelentős összegű bevételt tervezett a helyi adókból. Egyes adónemek összegére az adóügyi osztály munkájának ráhatása van (építmény- és telekadó, idegenforgalmiadó-bevételek), illetve vannak olyanok, amelyekre nincsen ráhatása. Ezen utóbbi bevételek a gazdaság szereplőinek üzleti eredményétől, illetve a gépjárművásárlási szándéktól függenek (iparűzési adó, gépjárműadó). A város a ráhatással bíró bevételekből építményadóból 2,9 milliárd, telekadóból 350 millió, idegenforgalmi adóból 80 millió, míg iparűzési adóból 7,1 milliárd, gépjárműadóból pedig 1,09 milliárd forint bevétellel számolt a 2012. évi költségvetés tervezésekor.

- A munka jelen szakaszában rendelkezésre álló információk szerint a hiányzó építményadó-bevallások száma nagyságrendileg 15-20 000 között lehet, a hiányzó telekadó-bevallások számát, tekintve, hogy a telkek adókötelezettsége igen bonyolult, jelenleg nem lehet meghatározni. Véleményem szerint 2012 év végére az építmények bevallása és adóztatása elérheti a tényleges állapotot, telekadó szempontjából azonban csak 2013 év végére merem ugyanezt ígérni - közölte az osztályvezető.

Nagy szerint számos ok játszhat szerepet abban, hogy a bevallások mintegy fele érkezett csak be eddig hozzájuk. Közülük a legfontosabb a korábbi időszakban meghatározott mentességek széles köre.

- Nagyon sok pécsi polgár úgy gondolta, ha valamelyik mentességi szabály alapján építményadó-fizetési kötelezettsége nem keletkezik, akkor azt bevallani sem kell. De a helyi adók, így a vagyoni adók adóztatása az önadózás elvén alapul, így adóztatni csak azon ingatlanokat lehetett, amelyek tulajdonosa azt bevallotta. Ezt a lehetetlen állapotot igyekezett megszüntetni a közgyűlés a tavaly októberi rendeletváltozásokkal, amikor megszüntetett minden korábbi mentességet, illetve kedvezményt, és általánossá tette az építmények utáni adófizetési kötelezettséget.

A nagy hiányt azonban indokolhatja az a tévhit is, hogy az önkormányzat adóügyi osztályának adatbázisa megegyezik a Pécsi Körzeti Földhivatal adatbázisával, vagy legalábbis a két rendszer össze van kapcsolva.

- Ez nincs így, az adóztatás az adóügyi osztály saját adatbázisa és az adóalanyok saját bevallása alapján történik. A bevallási fegyelem azonban sajnos hagy némi kivetnivalót - panaszkodott a szakember.

Az illetékesek korábban egységes és teljes adatbázis létrehozását ígérték, ezért ez idáig nem került sor mulasztási bírság kiszabására, amelyet azonban a jövőben a polgárok együttműködése alapján hajtanak végre (vagy sem).

- Ha felhívásra, önként teljesítik az adóbevallási kötelezettségüket és így létrehozható lesz az adóköteles építmények, telkek adatbázisa, akkor nem tervezzük a bírságolást. Azonban - ahogy említettem - a válasz csak az együttműködés esetére érvényes. Természetesen más a helyzet az ellenőrzéssel feltárt, többszöri felszólítás ellenére be nem vallott, illetve eltérő hasznos alapterülettel bevallott építmények esetében. Az ellenőrzéssel feltárt adóhiányok mellé a jogszabály kötelezően előírja az adóbírság illetve a késedelmi pótlék felszámítását.


H. L. B.