A pécsiek belengettek, nem izgatja őket az építményadó: 25 ezer bevallás még hiányzik

2012. február 20. hétfő 18:18

A pécsiek belengettek, nem izgatja őket az építményadó: 25 ezer bevallás még hiányzik

Vagy polgári engedetlenségbe kezdett a pécsiek 80 százaléka, és ezért, vagy a rendeletileg bevezetett építményadó kommunikációja volt eddig kritikán aluli, azaz a kötelezettségről nagyon kevesek értesültek, de a - telekadóhoz hasonlóan - az építményadó bevallása miatt sem kígyóznak sorok a hivatal ajtaja előtt. Mint azt Nagy Zoltántól, a pécsi önkormányzat adóirodájának vezetőjétől megtudtuk, eddig valamivel több, mint négyezer-négyszázan küldték be a megfelelő papírokat az ingatlanokkal kapcsolatban, huszonötezren azonban továbbra sem vallottak. Ők, ha sokáig húzzák, akár egymilliós bírságra is számíthatnak.

A törvényi előírások szerint a helyi adók esetében úgynevezett önbevallás alapján szedi be a pénzt az önkormányzat, azaz a lakosoknak maguknak kell vallani ingatlanjaikról, ingóságaikról. Nincs ez másként a Pécsett tavaly ősszel bevezetett építményadó esetében sem, ám - akárcsak a telekadó kapcsán - lassan érkeznek a  papírok az önkormányzathoz.

- A legfrissebb, január elsejei adat szerint 4472 darab építményadó bevallás érkezett be, illetve 1148 egyéb, építményadóval kapcsolatos beadvány, tehát kérelem, megállapodás és nyilatkozat - kezdte Nagy Zoltán az adóiroda vezetője. Mindez azt jelenti - tette hozzá -, hogy nagyságrendileg mintegy huszonötezer bevallás hiányzik még.

Így vallhatunk

Az építményadó bevallásához szükséges nyomtatvány erről a webcímről tölthető le. A kitöltött ívek leadhatók elektronikus formában vagy személyesen az adóügyi osztályon (Pécs, Szigeti út 33.), illetve postai úton is eljuttatható a 7602 Pécs, Pf.:45-re címezve.


Az önkormányzat, mint az illetékesek állítják, igyekezett minden fórumon tájékoztatni a pécsieket - nem csak az adófizetési kötelezettségről -, hanem az igénybevehető kedvezményekről is (hogy kiknek kell kevesebbet fizetniük, arról kapcsolódó írásunkban olvashat, jobbra, fent - a szerk.).  Már csak azért is, mert a napokban elfogadott költségvetésben mintegy kétmilliárd forintos pluszbevételt várnak az új adónemektől.

- A cél az, hogy szeptember 30-ig minél teljesebb adatbázisunk legyen. Az őszi társadalmi párbeszéd eredményes lefolytatásához pontos információkra van szükségünk a város területén lévő adóköteles építmények nagyságára vonatkozóan - fogalmazott az irodavezető.

Mindenesetre, akik még nem vallották be az önkormányzatnak, mekkora ingatlanban élnek, ideje csipkedniük magukat. Az építményadó első részletét ugyanis március 15-ig kell befizetni, a másodikat pedig szeptember 15-ig.

Ha pedig valaki mégsem fizeti be az adót, a törvény értelmében akár félmillió forintos büntetésre is számíthat, sőt, ha továbbra sem hajlandó a zsebébe nyúlni, meg is duplázzák a bírságot. Nagy Zoltán azonban hozzátette, nem a pénzbüntetés kiszabása az elsődleges céljuk.

Képünk illusztráció. 

Palotás P.