Közgyűlés: szoci adók vagy fideszes adók? Csomagok itt és ott

2011. december 15. csütörtök 09:19

Frissítve: 2011. december 15. csütörtök 16:54

Közgyűlés: szoci adók vagy fideszes adók? Csomagok itt és ott

Idén utoljára ült össze a pécsi önkormányzat képviselő-testülete csütörtök délelőtt. Az estébe nyúló tanácskozáson elfogadták Pécs átmeneti költségvetését és hivatalosan is kinevezték Márta Istvánt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. élére. A korábbi ügyvezetőket, Bozóky Anitát és Bocz Tamást továbbfoglalkoztatnák a cégnél, de azt még nem lehet tudni, elfogadják-e a felkínált pozíciókat. Januártól emelkedik a víz- és csatornadíj, de a szemétszállítás is többe kerül majd.


A tanácskozás egy kisebb közjátékkal indult, Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető ugyanis egy méretes ajándékcsomagot adott át a városvezetésnek. A dobozon többek közt „ebadó", „telekadó" feliratok díszelegtek - a baloldali politikus szerint a fideszes többség sarcokkal lepi meg a pécsieket Karácsony alkalmából.

Csizi Péter alpolgármester, miután vonakodva átvette a dobozt, rögtön vissza is küldte azt a feladónak, mondván az új adókat a korábbi szocialista városvezetés miatt kellett bevezetni.

Dr. Hoppál Péter, a Fidesz frakcióvezetője szerint egyenesen „szocialista helyi adókról" van szó, az LMP-s Keresztes László Lóránt viszont úgy látja, az MSZP-t és a mostani vezetést is terheli a felelősség.

Az első napirendi pont tárgyalásakor dr. Páva Zsolt polgármester elmondta: jól halad a Magasház ügye, az üresen álló épületbe költöző kormányzati hivatalokkal kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek a minisztériumokkal, és akár már januárban megszülethet a képviselő-testületi döntés a komplexum pontos funkciójáról.

Ezt követően mintegy egyórás parttalan vita alakult ki arról, kinek a „köszönhető" a város eladósodottsága. Nem történt csoda, egyik fél sem tudta meggyőzni a másikat saját igazáról.

A vártnál talán kisebb vita övezte a jövő évi átmeneti költségvetésről szóló előterjesztést. A Jobbik frakcióvezetője, Gyimesi Gábor arról érdeklődött, miért pont huszonöt százalékkal kell emelni a nem kötelező feladatellátás térítési díját, de azt is firtatta, miért nem csökkentik a gazdasági társaságok vezetőinek fizetését.

A polgármester válaszában elmondta, a huszonöt százalékos emelésre az apparátus tett javaslatot, a törvények betartására pedig külön figyelmet fordít majd.

Csütörtökön eldőlt, hogy 2012. február elsejétől Márta István, az Új Színház jelenlegi igazgatója vezeti a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t. Dr. Páva Zsolt szerint Márta személyében „elismert, rátermett" szakember kerül az ügyvezetői székbe.

Keresztes László Lóránt - elismerve Márta István kompetenciáját - kifogásolta, hogy a színművész kilencszázezer forintos havi fizetését végzi majd munkáját. Az LMP és a Jobbik ebben a kérdésben egy húron pendült, ugyanis Gyimesi Gábor is sokallta a vezető bérét.

A Bozóky Anita-Bocz Tamás ügyvezetői párost Tóth Bertalan szerint „nem szimpatikus módon" váltotta le a városvezetés, hiszen a politikus elvárta volna, hogy előzetesen legalább a frakcióvezetőkkel egyeztessenek.

Mindenesetre a korábbi vezetőkről sem mondana le a város, Bozóky Anitának programigazgatói, Bocz Tamásnak pedig pénzügyi igazgatói munkakört ajánlanak fel. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy elfogadják-e.A napirendi pont tárgyalásakor szóba került, a Kodály Központ állami fenntartásba vételével évente ötszázmillió forintot kap a város - amely dr. Hoppál Péter szerint elég lesz a működtetésre.

Januártól többet fizetünk a víz- és csatornadíjért, a közgyűlés ugyanis rábólintott a Tettye Forrásház Zrt. bruttó 8,4 százalékos díjemelési javaslatára. Ezzel kapcsolatban Páva Zsolt elmondta, a befolyó pluszpénz egy részét fejlesztésekre költi a vízszolgáltató, de a díjemelésbe a két százalékpontos ÁFA emelés is közrejátszott.

Emelkedik a taxidroszt ára, de a kéményseprésé nem

A közgyűlésen arról is határoztak, január elsejétől 4,2 százalékkal többet kell majd fizetni a közterület használati díjért, a taxisok azonban rosszabbul járnak, a droszt éves díja ugyanis a mostani 13200 forintról húszezerre emelkedik.
Ugyanakkor a kéményseprést végző cég 6,4 százalékos emelési javaslatát a képviselők lesöpörték az asztalról.

Kővári János (ÖPE) szerint a vízi-közmű berendezések egyes helyeken nagyon rossz állapotban vannak, így a felújításukra mindenképpen költeni kell.

Gyimesi Gábor azt javasolta, Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója csak akkor kaphasson jutalmat, ha az előterjesztéshez csatolt felújítási munkákat időre elvégezték.

Tóth Bertalan felidézte: korábban azt ígérte Páva Zsolt (sőt, Orbán Viktor miniszterelnök is), hogy nem lesz inflációnál magasabb díjemelés. A szocialista politikus indítványozta, a képviselők név szerint szavazzanak, hogy - mint fogalmazott - „így is vállalják-e döntéseiket?".

Nagyjából egy órával később kiderült: névvel nem akarnak szavazni, a díjemelésre viszont a többség igennel voksolt. A változások következtében a jelenleg hatályos 730 forint helyett 791 forintot fizetünk havonta köbméterenként.

Ugyan korábban húsz százalékos szemétdíj-emelésről szólt a fáma, a testület végül "csak" tíz százalékos drágulást szavazott meg.

Csütörtökön arról is határoztak, január elsejétől több iskola sportcsarnokát is a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. használhatja a délutáni-esti órákban, így mintegy ezer gyereknek nyújtanak sportolási lehetőséget, a jelenleginél olcsóbban.


Képünkön: Páva Zsolt (balra) és Csizi Péter látható. 

Palotás P.