Az idén befolyt telekadó tízszeresét remélik jövőre a Városházán

2011. október 25. kedd 18:33

Az idén befolyt telekadó tízszeresét remélik jövőre a Városházán

A telekadó idén január elsejei bevezetésekor a városháza adóügyi osztályán huszonötezer bevallással kalkuláltak előzetesen, ám a várakozásokhoz képest ennél kevesebb, mintegy 17 ezer érkezett a hivatalhoz. Az illetékesek korábban egy egységes adatbázis létrehozását ígérték, amelynek köszönhetően egyetlen érintett sem mentesülhet bevallási kötelezettség alól - főleg úgy nem, hogy az önkormányzat legutóbbi ülésén elfogadták Pécs új adókoncepcióját. Ennek értelmében jövőre a telekadóból idén befolyt harminchatmillió forintnak a tízszeresét remélik a városházán. S ekkor még nem is beszéltünk a többi adónem kiterjesztéséből, illetőleg megemeléséből várható bevételekről.

Országos hírré dagadt a pécsi képviselő-testület legutóbbi ülésén született azon döntés, amelynek értelmében jelentős mértékben megnövekednek sokak közterhei.

Az elfogadott dokumentum modell-számításai szerint jövőre a telekadóból 350 millió forint, az építményadó megemelt díjtételeinek köszönhetően 2,8 milliárd forint (az idei évre tervezettnek több mint a kétszerese), az idegenforgalmi adóból pedig 80 millió forint bevételt remél a város.

Mi változott?

Az új adózási rend szerint a belvárosban 2012-től 700 m²-ig 50, 1500 m²-ig 100, afölött 150 Ft, míg 5000 négyzetméter felett 280 forintot kell fizetni négyzetméterenként (idén a belvárosban 1500 négyzetméter felett kellett 5 forintot adózni m²-ként, a város többi részén pedig nem kellett).
A vállalkozók számára az építményadó jelentősen megemelkedett: 2011-ben 500 Ft/m²-ről jövőre a belvárosban 1200 Ft-ot, míg máshol ezret kell fizetni. Az iparűzési adót illetően idén adómentes volt az, akinek a számított adóalapja nem haladta meg a 2,5 millió forintot, a fölött az adó mértéke 2 százalék. 2012-től egymillió forintig a számított adóalap egy százalékát kell befizetni, egymillió forint fölött pedig két százalékot.

A terhek növekedéséből realizált több mint kétmilliárd forintos bevételi többlet elsődlegesen a hatalmas hitelállomány csökkentését lenne hivatott fedezni.

A telekadó több mint tízszeres előirányzata legfőképp annak lenne köszönhető, hogy egy olyan adatbázist hoznának létre, amely teljes körűen lefedi az érintetteket - a kiépítendő nyilvántartás jelenlegi állására irányuló kérdésünkre azonban nem kaptunk választ az adóügyi osztálytól.

A telekadóval kapcsolatosan ugyanis korábban felmerült a kérdés, hogy az adóügyi osztály miért nem a Földhivataltól kéri be a telkekkel kapcsolatos adatokat. A Földhivatalnál ellenben más módon rendszerezik az információkat, mint ahogyan azok az adóosztálynak kellenének - ezért van szükség egy új, saját adatbázisra.

A nyilvántartás révén lehtőség lenne azokat is bevonni a bevallást tévők körébe, akik a korábbi szűkös határidő - mindössze két hét állt az érintettek rendelkezésére, hogy elkészítsék bevallásukat -, vagy éppen mulasztásuk következtében nem közöltek adatokat ingatlanjukról.

- Néhány száz bevallás még adategyeztetési, hiánypótlási eljárás alatt áll, a hiányzó bevallásokra való felszólítás pedig jelenleg is folyamatban van. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény alapján mulasztási bírsággal sújtható az az adóalany, aki adókötelezettségének nem tesz eleget. Jelenleg az Adóügyi Osztály csak azokat bírságolja meg, akik a többszöri felszólítás ellenére bevallási, adatszolgáltatási, illetve hiánypótlási kötelezettségüket elmulasztják - közölte Nagy Zoltán osztályvezető.

Az új adókoncepció eredményeként kétmilliárdos bevételt remél a város. Az adóügyi osztály jelenleg 17 500 helyi adótörvény szerint adózó vállalkozót tart nyilván.

- Ezeket a vállalkozásokat közvetlenül érintik a telekadóban, építményadóban és iparűzési adóban bekövetkezett változások. Telekadó és építményadó szempontjából az adó mértékének alakulását az építmény és a telek fekvése, illetve nagysága befolyásolja. Az iparűzési adóval kapcsolatban elfogadott változások 11 ezer vállalkozást érintenek, de ebből továbbra is több mint 7 ezer (7265) vállalkozót 50 %-os adókedvezmény illet meg - tudtuk meg a szakembertől.


Archív képünkön: egy épülőfélben lévő újpatacsi lakópark munkálatai.

H. L. B. - Fotó: Kováts Judit