Tízmilliókat remél az adóból a város

2011. január 27. csütörtök 18:57

Tízmilliókat remél az adóból a város
A pécsi önkormányzat idén január elsejétől vezette be a telekadót. A tulajdonosoknak január 15-ig kellett volna eleget tenniük bevallási kötelezettségüknek – azaz mindössze két hetük volt rá. Talán ez a viszonylag szoros határidő is oka lehet annak, hogy a becslések szerint 20-25 ezer érintettből mindössze hozzávetőleg ötezren küldték el eddig bevallásukat. A törvény szerint a késedelemért bírság szabható ki, az önkormányzat azonban egyelőre nem él ezzel a lehetőséggel.

A város képviselő-testülete decemberben döntött úgy, hogy új adónemként bevezeti a telekadót. Az előzetes elképzelésekkel ellentétben azonban jóval kisebb mértékű adókötelezettséget rónak az érintettekre, akiknek így mindössze az 1500 m² feletti ingatlanrészük után kell fizetniük - öt forintot négyzetméterenként. Fontos, hogy a bevallást nem csak az üres telekkel rendelkezőknek, de például a családi házak tulajdonosainak is be kell nyújtaniuk.

Dr. Milter Anna, a polgármesteri hivatal adóügyi osztályvezetője a Pécsi Újságnak azt mondta, hogy ugyan lejárt már a bevallások beadásának határideje, de ők folyamatosan várják a tulajdonosoktól a dokumentumokat. A szakember becslése szerint 20-25 ezer bevallásra lehet számítani, ebből azonban eddig mindössze ötezer érkezett be. Mivel még nincs adatbázis arról, hogy hány ingatlantulajdonos érintett, a hivatal a leadott bevallások alapján a közeljövőben átfogó nyilvántartást kíván létrehozni.

- A mostani becsült adatok alapján körülbelül 30-50 millió forint bevétel várható - közölte munkatársunkkal az osztályvezető.

Noha az új adóról szóló kommunikáció a városházi médiában november óta folyamatos, úgy látszik, sokan mégsem értesültek róla. Bevallási kötelezettségük egyébként azoknak is van, akiknek fizetési kötelezettségük nincsen.

Fontos tudni, hogy a teleakadó szempontjából adóköteles az az ingatlan is, amelyen épület, építmény található, de a telek teljes területét elsőként csökkenteni kell az ezzel a műtárggyal lefedett telekrész nagyságával, majd a maradványrészből - mint adóalapból - kell levonni az adómentes telekrészek nagyságát.

A bevalláshoz szükséges adatlap innen letölthető:

http://logoweb.pecs.hu/static/caseMiniSite/2010_adobevallas/telekado_bevallas.pdf


Képünk illusztráció.


H. L. B. - Fotó: Kováts Judit