Új adórendszert vezetnek be Pécsett

2011. március 17. csütörtök 18:57

Új adórendszert vezetnek be Pécsett
A önkormányzat képviselő-testületének minapi rendkívüli közgyűlésén elfogadott idei költségvetés egyik sarkalatos pontja az, amelyik új adórendszer bevezetését irányozza elő. Az elképzelések szerint jövő év elejétől kerülne sor a jelenlegi rendszer átalakítására - így az esetleges többletbevételek is csak a későbbiekben gyarapíthatnák a város kasszáját.

A sokak által bírált 2011. évi költségvetés előirányzatai között, az "önkormányzat sajátos működési bevételei" rubrikában több mint 12 milliárd forint olvasható, és ebből 7,68 milliárdot tesz ki a helyi adókból származó tervezett bevétel (ez a tavalyi évre vonatkozóan 7,81 milliárd forint).

Az elfogadott rendelet szerint elő kell készíteni és az önkormányzat gazdasági programjának részeként megfogalmazni egy új adórendszer kialakítását, méghozzá úgy, hogy az adóterhelés egyenletes legyen. Ugyanakkor lehetővé váljon a bevételek mielőbbi növekedése is - ehhez kapcsolódóan modell-számításokat kell végezni az új rendszer 2012. január elsejei bevezetése végett.

Trombitás Károly, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke a Pécsi Újságnak azt mondta, "az, hogy milyen területeken kerül sor változtatásokra, hol kell csökkentést végrehajtani és hol kell bevételnövekedést elérni, az annak a vizsgálatnak a része lesz, amely még kidolgozás alatt áll".

Annyi mindenesetre kiderül a költségvetés mellékleteiből, hogy - nem számítva az idén bevezetett telekadót, amelytől harmincmillió forint bevételt remél a város - jelentős változás nincs a tavalyi sarokszámokhoz képest. A helyi adók közül az építményadóból 1,35 milliárdot, idegenforgalmi adóból 50 millió forintot, míg iparűzési adóból több mint hatmilliárd forintot kíván behajtani az önkormányzat az idei évben.

Arra tehát, hogy milyen konkrét elképzelésekkel rukkolnak elő a szakemberek az új adónem(ek) bevezetését illetően, néhány hónapot még várni kell.

H. L. B. - Illusztráció: Kováts Judit