Nem tudni, hányan, de pécsi nyugdíjasok ezrei mentesülnek az építményadó alól

2012. január 30. hétfő 15:31

Nem tudni, hányan, de pécsi nyugdíjasok ezrei mentesülnek az építményadó alól

A képviselő-testület úgy döntött, a nyolcvan négyzetméternél kisebb lakásban egyedül élő, 85 ezer forintnál alacsonyabb jövdelemmel bíró hatvankét év feletti nyugdíjasokat megszabadítják az építményadó terhétől. Az új szabályozás miatt akár nyolc-tízezren is kihúzhatják magukat a fizetés alól, ám, hogy pontosan mennyi pénzről mondott le a pécsi önkormányzat, majd csak a kérelmek feldolgozása után derül ki. Több tízmilliós összegről lehet szó.

Az eredeti elképzelések szerint az új adórendszertől nagyjából kétmilliárd forintos pluszbevételt várt az önkormányzat. A mostani változtatások nyomán bizonyosan kevesebb pénz folyik a város kasszájába.

- A nyilvántartásunkban 11200 olyan adóalanyt tartunk nyilván, aki hatvankét évnél idősebb és nyolcvan négyzetméter alatti lakóingatlannal rendelkezik - kezdte Haász János, a Fidesz önkormányzati képviselője, a kedvezményról szóló módosító indítvány jegyzője. - Hogy ténylegesen hány embert érint az adómentesség, illetve, hogy ez mekkora bevételkiesést jelent majd az önkormányzat számára, csak a kérelmek feldolgozását követően tudom megmondani - tette hozzá.

Néhány egyszerű művelet elvégzése után kiszámítható, komoly összegről mondott le a város, hiszen ha csak az érintettek fele rendelkezik a megszabottnál kisebb jövedelemmel, akkor is megközelítőleg hatezer jogosultról beszélünk. Mivel a korábbi szabályozás értelmében nyolcvan négyzetméterig évi kétszáz forintot kellett volna fizetniük, az átlagosnak mondható, ötven négyzetméteres lakásmérettel számolva nagyjából hatvanmillió forintottal kevesebb bevételre számíthat az önkormányzat.

Már a kedvezményről folytatott képviselő-testületi vitán is felmerült a kérdés, miért pont a kisnyugdíjasokat szemelte ki a város. Haász János szerint azonban szó sincs arról, hogy kizárólag az idősebb korosztályt segítenék.

- Támogatjuk a családosokat is, hiszen az építményadó ötven százalékát kell megfizetnie annak, aki legalább három gyermek után részesül családi pótlékban és velük egy háztartásban él - fogalmazott.

A kérelmek február harmadikáig adhatóak le elektronikus formában a gov.pecs.hu internetes oldalon az "online ügyintézés" menüpontban, személyesen az adóügyi osztályon (Pécs, Szigeti út 33.), illetve postai úton a 7602 Pécs, Pf.:45-re címezve.

Az éves építményadó első felét március 15-ig, a második részletet pedig szeptember 15-ig kell befizetni.

Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva