Ez ám a meglepetés: új kerámiaüzemben kezdődhet meg a porcelángyártás Pécsett

2016. szeptember 20. kedd 09:36

Frissítve: 2016. szeptember 20. kedd 10:01

Ez ám a meglepetés: új kerámiaüzemben kezdődhet meg a porcelángyártás Pécsett

Információnk szerint néhány napon belül megkezdődhet a porcelángyártás a Ledina Kft. most elkészült üzemcsarnokában. A cég a közelmúltban vásárolta meg az önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft.-t, ezt követően szerezte be és telepítette a gyártás megkezdőséhez szükséges eszközöket a Nyugati Ipari Parkban, a Mol-telep közelében található új egységbe. Mindez mintegy kétmilliárd forintba került. A vállalkozás a pécsi önkormányzattól függetlenül működik, s a városnak a beruházáshoz sem volt köze. 

Úgy tudjuk, kedden tartották a gyárbejárást a Ledina Kft. most elkészült üzemcsarnokában, ahol néhány napon belül elkezdődhet a porcelángyártás is.

Amint az ismert, a Ledinát a közelmúltban vásárolta meg egy projektcég, az Anidel Projekt Kft. Az ügylet révén hozzájuk került az a 120 dolgozó is, akik korábban a Zsolnay Zrt.-től távoztak.

Mindeddig semmit nem lehetett tudni arról, a vevőknek mi a szándékuk a társasággal, kérdés volt többek között az is, hol, milyen eszközökkel és mit gyártanak majd. Most már mindezekre megvannak a válaszok: információink szerint a cég tulajdonosai mintegy kétmilliárd forintot fordítottak a gyár felépítésére és felszerelésére. Úgy tudjuk, megrendelésekkel is rendelkeznek, persze a Zsolnay márkanevet nem használhatják.

 

A pécsi önkormányzat korábban azt közölte: a város a Ledina Kerámia Kft.-t azért alapította, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. dolgozóinak munkahelyét és munkáját biztosítsa, az új tulajdonossal ez a cél és vállalás erősödik meg.

A pécsi közgyűlés a céget májusban azért hozta létre, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130.

Képünk az új üzemcsarnok bejárata.

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc