Fordult a kocka: mégis bejegyezték a város által alapított céget, a Ledina Kerámia Kft.-t

2016. augusztus 02. kedd 17:30

Frissítve: 2016. augusztus 03. szerda 11:20

Fordult a kocka: mégis bejegyezték a város által alapított céget, a Ledina Kerámia Kft.-t

FRISSÍTVE: A Pécsi Ítélőtábla szerdán megerősítette információinkat. A Pécsi Újság.hu értesülései szerint a Pécsi Ítélőtábla megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék korábbi döntését, s jóváhagyták a pécsi önkormányzat által alapított cég, a Ledina Kerámia Kft. bejegyzési kérelmét. 


Újabb fordulattal kezdődött a hét a Zsolnay-gyár ügyében. Hírportálunk úgy értesült, hogy a Pécsi Ítélőtábla hétfőn kelt végzésével megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék korábbi, a város által alapított cég, a Ledina Kerámia Kft. cégbejegyzését elutasító döntését, s így már nincs akadálya a kft. bejegyzésének.


A döntés jogerős, s ugyan felülvizsgálati kérelem még benyújtható a Kúriához, annak nincs, nem lenne halasztó hatálya.

A Kaposvári Törvényszék egyébként korábban azért utasította el a cég bejegyzését, mert két korábbi Zsolnay Zrt.-s felügyelőbizottsági és igazgatósági tag a Ledinában is felügyelőbizottsági tisztséget kapott, de nem telt el lemondásuk óta hatvan nap.

Úgy tudjuk, a tábla többek között azzal indokolta hétfői döntését, hogy a felügyelőbizottsági tagok kiléte nem ügydöntő jelentőségű.

Az ítélőtáblán kedden érdeklődésünkre azt mondták, sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánják értesüléseinket. Hozzátették, szerdán sajtótájékoztatót tartanak.

Amint arról beszámoltunk, az önkormányzat nyár elején hozta létre a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Ledina Kerámia Kft.-t, hogy a dolgozókat kimenekítse a bajba került porcelánmanufaktúrából. Nem sokkal ezt követően egy nap leforgása alatt mintegy 130 dolgozó lepett ki a Zsolnayból és létesített munkaviszonyt a Ledina Kerámia Kft.-vel.

FRISSÍTVE: A Pécsi Ítélőtábla július 29-én megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék Cégbírósága által meghozott - bejegyzési kérelmet elutasító - végzést.

Az elsőfokú bíróság összeférhetetlennek tartotta két vezető tisztségviselő megbízatását, azonban a másodfokú bíróság ezt az összeférhetetlenségi okot a Ptk. rendelkezéseiből nem tartotta levezethetőnek, ezért elrendelte a Ledina Kerámia Korlátolt Felelősségű Társaság bejegyzését a cégjegyzékbe.

 


M. B. - Fotó: Dittrich Éva/archív