Víztorony, vagy amit akartok - 300 milliót követel az önkormányzat a Zsolnay Zrt.-től

2016. július 04. hétfő 08:59

Frissítve: 2016. július 04. hétfő 16:14

Víztorony, vagy amit akartok - 300 milliót követel az önkormányzat a Zsolnay Zrt.-től

FRISSÍTVE: A manufaktúra jogtalannak tartja a lépést. Hétfőn a Zsolnay Manufaktúra Zrt. volt dolgozói megpróbáltak bejutni a gyárba, hogy elszámolhassanak egykori munkáltatójukkal, s átadják munkakörüket, azonban nem engedték be őket. Mindeközben a Pécsma.hu értesülései szerint a pécsi önkormányzat háromszázmillió forintos kártérítési igényt terjesztett elő a Fővárosi Törvényszéken a Zrt.-vel szemben, mivel anno a cég egy hajmáskéri víztornyot vitt be apportként a társaságba, aminek az értéke szerintük csak a töredéke az általuk megjelölt összegnél.  

Továbbra sem csillapodnak a hullámok a Zsolnay-gyár körül, sőt, szinte minden napra jut valamilyen újabb fejlemény. 

Pénteken számoltunk be arról, hogy a Tettye Forrásház épületében gyűltek össze a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. volt dolgozói, akik azóta már a pécsi önkormányzat által létrehozott Ledina Kerámia Kft. dolgozói.

A találkozó célja az volt, hogy a város részéről segítséget és információkat nyújtsanak a korábbi munkáltatójukkal történő elszámolásról. A Ledinához átpártolt dolgozók ragaszkodtak a rendkívüli felmondás jogának gyakorlásához, de ezt a felmondást Bachar Najari, a szír-svájci állampolgár többségi tulajdonában álló cég először írásban visszautasította, de néhány nappal később maga is azonnali felmondást közölt a dolgozókkal, így az ő munkaviszonyuk mindenképpen megszűnt - számolt be Szabó Iván, az önkormányzat jogi képviselője.

Hozzátette: a csütörtöki találkozón a dolgozók tájékoztatást kaptak a helyzetükről, és megszervezték azt is, hogy hétfőn rendezetten számoljanak le a volt munkáltatójukkal és az átadás-átvételi eljárást végrehajtsák.

Ennek megfelelően hétfőn reggel meg is jelentek a Zsolnay-gyárnál, ahova azonban nem engedték be őket.

Mindeközben az önkormányzat 300 millió forintos kártérítési igényt nyújtott be a zrt.-vel szemben a Fővárosi Törvényszéken, mégpedig azért, mert nem törődtek bele, hogy Bachar Najari korábban egy Veszprém megyei ingatlant vitt be apportként a Zsolnay-gyárba, miután a város szerint alig 50 milliót ér az egész hóbelevanc, értesült a Pécsma.hu

Szabó Iván szerint Bachar Najari a vállalat többségi tulajdonának megszerzéséhez összesen 500 milliós összegű tőkejuttatást kellett végrehajtania. Ebből 300 millió forintnyit úgy gondolt teljesíteni, hogy a hajmáskéri ingatlant - víztornyostul - apportálta a cégbe, amelynek értékeként 300 milliót jelölt meg. Ugyanakkor a Pécs Holding Zrt. által az apportálás idején készíttetett értékbecslés szerint az ingatlan értéke mindössze 49,6 millió forint.

Az önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító ezért beperelte Najarit és 300 millió forintos kártérítést kérnek tőle. Azért Budapesten, mert - ezt a törvények is megengedik - az alperes szírnek a fővárosban van lefoglalható vagyona.

Mint ismert, egy korábbi - az apportálást megszavazó igazgatósági határozat hatályon kívül helyezése iránti - perben formailag rendben találta a bíróság a lépést, de csak azzal, hogy az ingatlan értékéért Bachar Najarinak felelősséget kell vállalnia.

Szabó szerint akkor a bíróság abban a perben nem vizsgálta, hogy a tőkejuttatás megfelel-e a Szindikátusi Szerződés rendelkezéseinek. A megállapodásban az áll, hogy megvalósítja az önkormányzat és a vagyonhasznosító által elfogadott üzleti elképzeléseket, a gyárat hatékonyan működteti, javítja eredményességét és bővíti a piacát. A Pécstől több száz kilométerre lévő lerobbant ingatlant semmire tudja a Zsolnay gyár használni, hasznosságát Bachar Najari sem igazolta - tette hozzá az ügyvéd.

Szabó úgy véli, a tőkejuttatásként vállalt összeg így hiányzik a Zsolnay vagyonából, amely közrejátszhatott abban is, hogy a Zsolnay felszámolási helyzetbe került, de a mostani pert pedig a szindikátusi szerződés vélelmezett megszegése miatt kezdeményezték. Az, hogy mikor zárulhat le a per, az eljáró bíróság ügymenetétől, leterheltségétől függ.

A szír mágnás felesége, Cséplő Petra egyébként korábban többek között úgy reagált egy másik ügyben a vádakra, hogy "én meg leírom egy másik újságban, hogy a PécsMa.hu összes újságírója homoszexuális és azért írnak ilyeneket férjemről, mert nem volt kapható. Érti? Ez ugyanolyan valóságtartalmú állítás, nem?"

FRISSÍTVE: Cséplő Petra - miután az MTI-től értesült a fejleményről - hétfőn kora délután a távirati irodának elmondta: az ügyben eddig semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett a céghez. A tőkeemelés miatt korábban indított perben első, illetve másodfokon is a Zsolnaynak adott igazat a bíróság, amelyet a Kúria harmadfokon megerősített - elevenítette fel. Cséplő Petra kifejtette: a szóban forgó ingatlant "a pécsi önkormányzat által javasolt" igazságügyi szakértő becsülte fel 305 millió forintra, hozzátéve, hogy ennek felülvizsgálatára a cég öt igazgatósági tagja közül senkinek sincs joga. 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva