Az ellenzék a Vízmű-botrányról: nem!

2008. november 12. szerda 13:29

Az ellenzék a Vízmű-botrányról: nem!
Civil és szakmai összefogást kezdeményez az ellenzék annak érdekében, hogy megállítsák a szocialistákat, akik minden áron pénzzé akarják tenni a Vízművet. Sajtóközlemény.

"Ha sikerül a városvezetők terve, Pécs katasztrofális helyzetbe kerül. Páva Zsolt szerint a szocialisták átgázolnak a pécsieken, az Európai Unión, számos kistelepülésen, a Vízmű jelenlegi társtulajdonosán és a civileken azért, hogy nyélbe üssék az üzletet, miközben annak céljai zavarosak, a megvalósítás pedig törvénytelen.

Kővári János (ÖPE) szerint a városvezetés felelőtlenül herdálja el a közvagyont, és látványosan ki akar vonulni a közszolgáltatásokból, ezzel kiszolgáltatva a pécsiek érdekeit magán érdekeknek. A nyertes vállalkozóról pedig nehéz feltételezni a szakmaiságot és a tőkeerőt, hiszen eddig döntően útfelbontással és helyreállítással foglalkoztak, a cég tavalyi mérleg szerinti eredménye pedig mindösszesen 11 millió Ft volt.

Csak emlékeztetőül a tulajdonrészt közel másfélmilliárdért vásárolta meg a Keleti Kft.

Vajon miből?


1. A szocialisták szembe mennek Pécs és a városlakók érdekeivel.

A Vízmű privatizációja sem a város érdekeit, sem pedig a pécsiek érdekét nem szolgálja, hosszútávon kiszámíthatatlan következményekkel járhat - egy város vízszolgáltatása, vízvagyona ugyanis stratégia fontosságú közvagyon. Az eladás bármikor az árak elszabadulását eredményezheti, az önkormányzat pedig elveszítheti kontroll szerepét.


2. A szocialisták szembe mennek az Európai Unióval - az ISPA beruházást elbukhatja Pécs

Pécs az ISPA III. ütemére pályázott - ha nyertesnek ítélik, akkor a város számos kerültében megoldható lenne a szennyvízhálózat teljes kiépítése. A gazdasági világ- és hitelválság miatt azonban az Unió egyelőre nem hozott döntést, Péccsel együtt ugyanis még 11 másik projekt vár elbírálásra. Összesen tehát 12 támogatandó projekt közül kell kiválasztani Brüsszelben azt, vagy azokat, melyeket támogatnának. A Vízmű eladásának terve eljutott Brüsszelig is, ahonnan számos kérdésben várnak ezzel kapcsolatban konkrét és részletes válaszokat az önkormányzattól. Arra kíváncsiak, kinek az érdeke az eladás, kinek realizálódik ebből extra profitja. Ha úgy ítélik meg, hogy a városvezetők tervei magánérdeket erősítenek a közérdekkel szemben - az Unió valószínüleg nem fogja támogatni az ISPA projekt III ütemét - azaz a beruházások leállnak Pécsett, rosszabb esetben elveszítjük az eddig elnyert támogatást is.

Nyőgéri MSZP-frakcióvezető válasza:

Időközben Nyőgéri Lajos, az MSZP városházi frakcióvezetője is kiadott az interneten egy közleményt, íme:
"A szocialisták nem mennek szembe a városlakók érdekeivel. A vízmű-vagyont nem adja el a város, az marad a tulajdonában és a város továbbra is többségi tulajdonosa marad a Vízműnek is. A Holding a PVVM Kft. üzletrészét hirdette meg értékesítésre, ami nem azonos a Vízmű részvényeivel, tulajdonrészével. Sajnáljuk, hogy Páva Zsolt jogvégzett politikusként nem tud különbséget tenni a Pécsi Vízmű és a PVVM között, vagy csak nem akarja érteni és egyszerűen így kovácsol a lakosság megtévesztésével politikai tőkét magának, esetleg így próbálja elterelni a figyelmet arról a tényről, hogy a Vízmű privatizációja 1995-ben zajlott, amikor a város polgármesterét Páva Zsoltnak hívták. A Bíróság formai okokra hivatkozva utasította el a Holding részvénybejegyzésre vonatkozó keresetét, nem magát az aktust értékelte törvénytelennek. A tavaszi részvény-apportot megelőző közgyűlési döntést Főjegyző Asszony és a Városháza jogászai is rendben lévőnek találták, akkor nem tettek törvényességi észrevételt. Az értékesítési szerződésről a döntést a Közgyűlés hozza meg, a törvények és a városi érdekek tiszteletben tartásával. A francia cég két héttel ezelőtti sajtóközleményében - amikor még Ő is versenyben volt - maga is elismerte és szabályosnak ítélte az értékesítést. Felmerül a kérdés, ha törvénytelen volt a pályáztatás, akkor miért pályáztak mégis? A szocialisták nem mennek szembe a lakossággal, a szomszédos önkormányzatokkal, a kormányzati szervekkel - annak azért örülünk, hogy Páva Zsolt ilyen jó személyes kapcsolatot ápol Bajnai Gordon Miniszter Úrral. A szocialisták nem mennek szembe még a jelenlegi francia tulajdonostárssal sem, pusztán igyekeznek helyrehozni annak a döntésnek a következményeit, amelyet Páva Zsolt 1995-ben, még mint Pécs polgármestere hozott, amikor 344 millió apportért és mindösszesen 4 millió forint készpénzért privatizálta a Vízművet, a menedzsment-jogokat pedig a francia cég részére adta át. Végezetül választ várunk Páva Zsolttól a következő kérdésekre: 1. Miért ment szembe a város és a pécsiek érdekeivel 1995-ben, amikor polgármesterként valóban privatizálta a Pécsi Vízművet? 2. Kinek volt érdeke a Vízmű 1995-ös privatizációja? 3. Kinek származott anyagi haszna a Vízmű 1995-ös privatizációjából? 4. Miért adta magánkézbe 1995-ben a Vízművet, és ezáltal csökkentette az önkormányzat befolyását és kontroll szerepét a Vízműben?
Nyőgéri Lajos frakcióvezető (MSZP)"


3. A szocialisták szembe mennek a törvénnyel - A Vízmű tervezett privatizálása törvénytelen

A vízgazdálkodásról szóló törvény értelmében az önkormányzatnak többségi tulajdonosnak kell maradnia a Pécsi Vízmű Zrt-ben. Mivel azonban a Város a Vízműben lévő többségi üzletrészét a Holdingba apportálta, a törvényesség már most megkérdőjeleződik.
Törvényt sért a városvezetés, ha nem 100 százalékban önkormányzati cégnek juttatja a részvényeket - márpedig nem annak akarja.
A Baranya Megyei Bíróság végzésében megállapítja: az a cég (PVVM Kft.), amely jelenleg birtokolja a város üzletrészét (részvényeit), valójában nem rendelkezik azokkal, tehát el sem adhatja azokat. Így tehát ilyen formában is törvénysértő lenne egy külsős cégnek tovább adni a részvénycsomagot, ugyanis ami nincs a PVVM Kft. tulajdonában, azt nem adhatja el. Márpedig az önkormányzat részvényeit nem vezették át hivatalosan a PVVM Kft-be.


4. A szocialisták szembe mennek az NFÜ-vel - Bajnai Gordon vizsgálódik

A globális pénzügyi és gazdasági válság miatt, az NFÜ az összes "lebegő" forrást begyűjti. Ez azt jelenti, hogy az ISPA beruházás fent említett kockázatai miatt, már az NFÜ is vizsgálódik. Ha a szocialisták tovább erőltetik a Vízmű privatizációját, az NFÜ is befagyaszthatja a forrásokat Pécs felé.


5. A szocialisták szembe mennek Pécs szomszédos településeivel

A szocialisták szembe mentek Pécs szomszédos településeivel, amelyek közül többnek szintén tulajdonrésze van a Pécsi Vízműben, kevesebb, mint 1%-os arányban. Őket senki nem értesítette a tervezett eladásról, noha kérték az egyeztetést a tulajdonosi viszonyok tervezett megváltoztatásáról.


6. A szocialisták szembe mennek az önkormányzat eddigi partnerével, a tulajdonostárs SUEZ-zel.


7. A szocialisták szembe mennek azokkal a pécsi civil csoportokkal, szerveződésekkel, amelyek jól tudják azt, amit ők nem akarnak tudomásul venni, hogy a vízvagyon felbecsülhetetlen érték és stratégiai jelentősége van.

Érthetetlen, szakmailag, üzletileg, gazdaságilag védhetetlen, Pécs és a pécsiek rövid- és hosszú távú érdekeivel ellentétes a Vízmű tervezett privatizációja. Ezért választ várunk a szocialista városvezetőktől arra:

1. Miért mennek szembe a város és a pécsiek érdekeivel?
2. Miért mennek szembe az Európai Unióval?
3. Miért mennek szembe a törvényekkel?
4. Miért mennek szembe a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel?
5. Miért mennek szembe a szakmai, a vizet stratégiai fontosságú közvagyonnak tartó, állásfoglalásokkal?
6. Kinek származik érdeke és anyagi haszna a Vízmű privatizációjából?
7. Miért olyan fontos pénzzé tenni a város azon cégét, amely nyereséges?
8. Miért akarják magánkézbe adni a Vízművet, és ezáltal csökkenti az önkormányzat befolyását és kontroll szerepét a Vízműben?


Dr. Páva Zsolt
frakcióvezető, Fidesz-KDNP
Kővári János
frakcióvezető, ÖPÉE


Pécs, 2008.11.12."