Az ISPA sem biztos a Vízmű-ügy miatt

2008. november 10. hétfő 20:03

Az ISPA sem biztos a Vízmű-ügy miatt
Dr. Papp Judit , a pécsi önkormányzat címzetes főjegyzője (képünkön) törvényességi észrevételt tett Pécs polgármesterének a Vízmű körüli változások kapcsán. Felvetéseire egyelőre információink szerint nem kapott visszajelzést, pedig a városvezetés a november 20-i közgyűlésen dönteni szeretne a PVVM Kft. 49 százalékos üzletrésze értékesítésének jóváhagyásáról. Amennyiben nem tisztázódnak a jogi anomáliák, az önkormányzat hibás döntést hozhat, melynek következtében EU-s támogatásoktól is eleshet a város.

Mint lapunkban többször beszámoltunk róla, szakjogászok, vízgazdálkodási szakemberek szerint is aggályokkal teli a városi tulajdonrész értékesítése, illetve a Pécs Városi Vízművagyon Működtető Kft. (PVVM) korábbi Holding alá rendezése. A Holding igazgatótanácsa múlt pénteken mégis az értékesítésről döntött, s most a városi jóváhagyásra vár.

Az ügy kapcsán megkerestük az önkormányzat döntéseinek törvényességi felügyeletét ellátó címzetes főjegyzőt, aki azt mondta lapunknak: ő sincs meggyőződve arról, hogy az ügyletek minden aggálytól mentesek lennének, s ezt már jelezte is a polgármester felé.

Dr. Papp Judit az értékesítési felhívás óta napvilágot látott információk alapján juttatott el állásfoglalást Tasnádi Péternek. Mint megtudtuk, észrevételei egytől egyig az ügyletekkel (a PVVM Holdingba szervezése és az üzletrész értékesítése) kapcsolatos aggályokról szólnak.

A vízgazdálkodásról szóló törvény passzusaira hivatkozva a jegyző asszony úgy látja, hogy a közvetlen többségi önkormányzati tulajdonnak a Pécsi Vízmű Zrt. vonatkozásában fenn kell állnia. Mindez azonban - az utóbbi időszak meglehetősen furcsa döntései után - nem teljesül jelenleg sem, hiszen az önkormányzat a Vízműben lévő többségi üzletrészét a Holdingba apportálta, amellyel a közvetlen tulajdonjog megszűnt, ez pedig törvényellenes.

Papp Judit szerint az is aggályos, hogy Vízmű részvényeinek tulajdonjoga máig nem rendezett, mivel a PVVM-et nem jegyezték be a Vízmű részvénykönyvébe, mint tulajdonost, s mindez így is marad, amíg a cégbírósági végzés nem lesz jogerős.

A címzetes főjegyző észrevételei között azonban akad egy olyan is, mely igencsak érzékenyen érintheti a szennyvízcsatornára váró pécsi polgárokat.

Az ISPA-program harmadik üteme kapcsán az Európai Unió illetékes bizottsága máris kérdéseket tett fel az önkormányzatnak az üzemeltető Pécsi Vízmű Zrt.-vel fennálló jogviszonyáról.

Az EU ugyanis csak akkor nyújt támogatást, ha a víziközmű vagyon működtetését önkormányzati vagy állami tulajdonban álló üzemeltető szervezet végzi.

Ennek értelmében mind a PVVM Holding alá rendezése, mind a mostani értékesítés veszélyezteti a program előkészítését, s kétségessé teszi a projekt keretében biztosított támogatás felhasználhatóságát. Az sincs kizárva, hogy az EU - amennyiben magánkézbe kerül az üzletrész - nem támogatja a pécsi csatornaépítéseket egy centtel sem tovább.

Dr. Papp Judit tudomása szerint a Holding igazgatótanácsának pénteki döntéséről (mint ismert, a Keleti Kft.-nek adnák el a PVVM 49 százalékát) sem érkezett eddig a Városházára hivatalos értesítés. A jegyző szerint azonban sürgető lenne mielőbb választ találni a felmerült aggályokra, mert a héten bizottsági szinten kell állásfoglalást hozniuk a pécsi képviselőknek, a városvezetés szándéka szerint pedig a november 20-i közgyűlésen már dönteni is fognak az üzletrész értékesítés jóváhagyásáról.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva