Vízmű: oltári nagy botrány, készülőben

2008. november 07. péntek 22:45

Vízmű: oltári nagy botrány, készülőben
A Pécs Holding Zrt. igazgatótanácsa (it) ma délelőtt hozzájárulását adta a PMMV Kft. törzstőkéje 49 százalékának eladásához, s győztesként - a Suez Environnement ajánlattával szemben - a Keleti Kft.-t nevezte meg.

Soó László, a Holding vezérigazgató-helyettese, a Pécsi Újság.hu-nak azt mondta, egy „köztes döntés született, ami annyit jelent, hogy az igazgató tanács egyetért az értékesítéssel, s azt javasolja az önkormányzatnak, hogy hagyja jóvá az eladást".

Mint mondta, az it a cég ajánlatát kedvezőbbnek tartotta, mint a másik pályázóét, mind az üzletrészért kínált összeg (1,3 milliárd az 1,22 milliárd ellenében), mind a „más jellegű" felajánlások tekintetében - ez utóbbi részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Mint kijelentette, ez volt az első olyan hivatalos döntés, amely arról szólt, hogy a Keleti Kft. a kiírás győztese.

Arra felvetésünkre, miszerint a megyei napilap már ezt megelőzően (péntek reggeli számában) a Keleti Kft.-t nevezte meg győztesként, holott csak később született hivatalos döntés, Soó László úgy reagált: „Nem tartom szerencsésnek az ilyen nyilatkozatokat, bár a nyertes cég a borítékbontáskor megtudhatta, hogy az ő ajánlata kedvezőbb, de az IT ma délelőtt akár érvényteleníthette volna is az egész eljárást."


KORÁBBAN ÍRTUK:


Vízmű: bedőlt a privatizációs kísérlet, az 50,5% a városé marad

A bíróság szerint az eladni kívánt cég nem is tulajdonos.

A Pécs Holding Zrt. azt a PVVM Kft.-t kívánta részben értékesíteni, mely nem is tulajdonolja a társaság vagyonát jelentő Pécsi Vízmű Zrt.-s részvényeket.

A PVVM Pécs Városi Vízművagyon Működtető Kft. által kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárásban a Baranya Megyei Bíróság első fokú végzésében megállapította, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. jogszerűen járt el, amikor - az önkormányzat kérésének, azaz bejelentésének ellenére - az önkormányzati részvények tulajdonjogát részvénykönyvében nem vezette át. A bíróság megállapította azt is, hogy a társaság nem működik törvénysértően.

A Pécsi Vízmű Zrt. többségi tulajdonosa PMJV Önkormányzata, így a többségi részvényesi jogok és kötelezettségek továbbra is az önkormányzatot illetik, melyek gyakorlására elsődlegesen a társaság közgyűlésén van módja. Az önkormányzati vagyonra és gazdálkodásra vonatkozó hatályos jogi szabályozás értelmében a tulajdonosi joggyakorlás kötelezettség is.

Eszerint az önkormányzati többség elgondolása nem felelt meg a hatályos törvényeknek, hiszen egy másik társaságra szerette volna delegálni tulajdonosi feladatait. Ráadásul a pereskedés költségei is a várost, illetve a Pécs Holding Zrt.-t terhelik.

- Társaságunk a kezdetektől fogva a meglévő, jól működő tulajdonosi, többségi önkormányzati és kisebbségi szakmai befektetői tulajdonképviseleti és irányítási struktúra mellett érvelt - mondta lapunknak Gesztesi László, a Suez Environnement Hungária Kft. üzletfejlesztési igazgatója. - A részvényátruházással kapcsolatban is többször kifejtettük szakmai, jogi aggályainkat.

Gesztesi hangsúlyozta, a bíróság döntése alapján megállapítható, hogy a PVVM Kft. nem tulajdonosa a Pécsi Vízmű Zrt.-nek.

Hozzátehető: a Pécs Holding Zrt. azt a PVVM Kft.-t kívánta részben értékesíteni, mely nem is tulajdonolja a társaság vagyonát jelentő Pécsi Vízmű Zrt. részvényeket, így pedig a teljes pályázati kiírás törvénytelen, mert a város által létrehozott társaság, a PVVM Kft. nem részvényese a Pécsi Vízmű Zrt.-nek, hanem a város a jogos tulajdonos.

Információink szerint a Pécsi Vízmű Zrt. igazgatósága a társaság közgyűlését november 25-én délutánra hívta össze.

EQM