Vízmű: törvénysértő privatizáció?

2008. október 27. hétfő 20:05

Vízmű: törvénysértő privatizáció?
Privatizálni akarja a Vízművet a városvezetés, hangzott el egy mai sajtótájékoztatón, az önkormányzat megszabadulna 49 százaléknyi részvényétől. Ha a szocialisták megszavazzák az eladást, akkor a város kezében alig több mint a teljes részvénycsomag negyede maradna. Az ellenzék szerint beláthatatlan következményei lesznek, ha a város kiengedi a kezéből ezt a stratégiai fontosságú közvagyont (és szolgáltatást) - ráadásul törvényt is sértene ezzel.

A városvezetés idén februárban hozott létre egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú céget (Pécs Városi Vízművagyon Működtető Kft.), amelyre átruházta a Vízmű Zrt-ben lévő részvényeit, amely a teljes csomag 50,05 %-a. Az ellenzék megdöbbenéssel értesült arról, mondta el dr. Páva Zsolt ma délelőtt, hogy ennek a részvénycsomagnak a 49%-át hirdette meg eladásra a városvezetés, minden előzetes figyelmeztetés és egyeztetés nélkül.

Két cég jelentkezett, az eladásról csütörtökön döntene a pécsi Közgyűlés.

Az ellenzék szerint óriási hiba és felelőtlenség lenne privatizálni a vízművagyont, mert ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Ha ugyanis a szocialisták megszavazzák az eladást, akkor a város kezében alig több mint a teljes részvénycsomag negyede maradna.

- Stratégiai fontosságú közvagyonról van szó, amelyet a városvezetők most kiengednének a kezükből. Ha sikerül a tervük, és eladják a részvénycsomagot, minimálisra csökken a városi kontroll, Pécs és lakosság érdekeit alig lenne képes képviselni a mindenkori városvezetés. Ezt nem szabad megengedni - mondja Páva Zsolt.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a Vízmű a város egyik legfontosabb cége, amely érinti a teljes lakosságot - amely már így is tetemes vízdíjat kénytelen fizetni. Ha tovább csökken az önkormányzat befolyása, az árak az egekig nőhetnek, nem lehet majd gátat szabni a díjemeléseknek.

- Az egész várost, és annak polgárait akarja kiszolgáltatni a városvezetés homályos üzleti érdekekből, igencsak homályos cégnek. Ez a készülő privatizáció sem gazdasági, sem pedig a város hosszú távú érdekeivel nem magyarázható - magyarázza Páva Zsolt.

A Fidesz szerint a tervezett eladás törvénysértő, erre pedig a jegyző is felhívta a figyelmet.

- A jegyzőasszony törvényességi észrevételt tett ebben az ügyben, eszerint jogszabályt sért a városvezetés, ha nem 100 százalékban önkormányzati cégnek juttatja a részvényeket. Több jogi szakértő is azt nyilatkozta, hogy „nem állíthatjuk a joggyakorlat által alátámasztott biztonsággal, hogy a részvények átruházása az adott körülmények között nem fog jogszabályba ütközni".

Páva hangsúlyozta, ha a városvezetés, a szocialisták támogatásával mégis az eladás mellett dönt, a Fidesz a Közigazgatási Hivatalhoz fordul.


KORÁBBAN ÍRTUK:

Furcsa ügylet készül: egy versendi kft. is pályázik a pécsi vízműre

Lejárt annak az értékesítési felhívásnak a határideje, amit a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. (Holding) tett közzé nemrégiben (lásd kapcsolódó írásunkat - a szerk.). A hirdetésben a Pécsi Vízmű Zrt.-ben (Vízmű) lévő, a Holding alá bevont Pécs Városi Vízművagyont Működtető Kft. (PVVM) 49 százalékos üzletrészét kínálták eladásra. Két ajánlat érkezett: az egyiket a Vízmű francia tulajdonosa, a SUEZ Environnement S. A. leányvállalata adta, míg a másikat a Keleti Kft. - közölte lapunkkal Varga Péter, a holding vezérigazgatója. Az ügyletre az október végi eredményhirdetéssel azonban még nem biztos, hogy pont kerül, hiszen az azt megelőző "akciók" jogi aggályokat vetnek fel.


Mint korábban beszámoltunk róla, a valamivel több mint ötven százalékban közvetlen önkormányzati tulajdonban lévő Vízmű város által tulajdonolt üzletrészét egy újonnan létrehozandó, száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaságra (PVVM) ruházták át. Az ügylet után bevonták a céget a Holdingba, így a társaság száz százalékban a vagyonkezelő tulajdonává vált.

Mi is az a Keleti káefté?

Az interneten fellelhető cégjegyzék szerint a Keleti János, versendi lakos tulajdonában álló cég többek között víztermelés, -kezelés, és -ellátás tevékenységeket végez, de 2008. június 17-től már folyadék szállítására szolgáló közművet és vízi létesítményt is építhet.
A tulajdonos cége gyakran sikerrel szerepel nagy értékű közbeszerzési eljárásokon. Korábban a Vízműnek végzett földmunkákat, vízszolgáltatási referenciája azonban információink szerint nincs.

Ezt követően tett közzé értékesítési felhívást a Holding, amelyben a PVVM 49 százalékát, tehát a Vízmű teljes üzletrészének valamivel kevesebb mint negyedét kínálta értékesítésre. Amennyiben az eljáráson eredményt hirdetnek, és a Holding eladja a cég majdnem felét, egyrészt az önkormányzat közvetett tulajdona alig 25 százalék feletti marad, másrészt a korábbi jogi aggályok vetődnek fel ismét.

Amikor ugyanis a PVVM-et beolvasztották a Holdingba, a jelenleg hatályos Vízmű-alapszabály szerint a részvények átruházásához a társaság beleegyezésére lett volna szükség. Ezt ugyanakkor a részvénytársaság nevében az igazgatóság határozatképtelenség miatt nem adta meg, így a részvénykönyvbe való bejegyzés sem történhetett meg.

Ányos József, Magyar Víziközmű Szövetség elnökének az a véleménye, hogy az egész akcióban ez az ügylet jelenti az origót - jogszabályi szempontból. A vízgazdálkodást szabályozó törvény ugyanis kimondja, hogy a vízszolgáltatást végző cégeknek többségi önkormányzati kézben kell lenniük, ellenkező esetben egy koncessziós pályázaton nyertes társaság végezheti csak a tevékenységet. Pécsett azonban azzal, hogy a PVVM-et létrehozták, s annak tulajdonjoga a Holdingra szállt, egyik feltétel sem valósul meg jelenleg.

Az elnök szerint a városi vízművagyon Holdingba apportálásakor koncessziós eljárást kellett volna kiírni a vízszolgáltatásra, a fenti lépéssel ugyanis az önkormányzat közvetlen befolyásolási lehetősége sérült. Szerinte amennyiben ennek az ügyletnek a jogi hátterét nem tisztázzák, jogsértések történhetnek a későbbiekben - utalt a PVVM üzletrészének most készülő értékesítését követő állapotokra.

A tervezett adásvétel tervéről Ányos József elmondta, a leendő vevő a Vízmű üzletrészének negyedét sem szerzi meg, így teljesen külső szereplő valószínűleg nem is jelentkezik. Vagy a francia tulajdonos, vagy egy, az önkormányzat szövetségeseként megjelenő társaság lesz majd a vevő, véli, egy külső szereplőnek ugyanis erősen korlátozottak lennének a menedzsmentjogai egy ekkora üzletrésszel.

Varga Péter, a Holding vezérigazgatója ellenben azt mondja, egyértelmű jogértelmezési állásfoglalás nincs abban a tekintetben, hogy a vitatott ügylet jogszerű vagy sem. A Holding jogászai szerint szabályszerűen jártak el. Mindenesetre a vezérigazgató szerint jelzésértékű, hogy a francia cég magyarországi leányvállalata is bejelentkezett a meghirdetett üzletrész megvásárlásra.

A vezérigazgató lapunknak elmondta: két cég, a francia tulajdonostárs hazai leányvállalata, a Suez Environnement Hungária Kft. és a Keleti Kft. jelentkezett az értékesítési felhívásra. A formai követelményeknek mindkét társaság megfelelt, eredményhirdetésre valószínűleg október 31-én kerítenek sort. Az ajánlatok anyagi részleteit egyelőre nem ismertette lapunkkal Varga Péter, az üzletrész piaci értéke mindenesetre jóval egymilliárd forint felett lehet.

Ha nyélbe ütik az üzletet, és újraírják a szindikátusi szerződést, egyes félelmek szerint nem kizárt, hogy a nyertes a teljes Vízműben is megkaphatja a menedzsmentjogokat. Mindez ugyanakkor újabb hatalmas botrányt jelentene az amúgy is aggályokkal teli történetben.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva