Hargitai János a pécsi stadionról: nem adjuk fel, új kormánydöntést készítünk elő!

2021. december 27. hétfő 10:54

Hargitai János a pécsi stadionról: nem adjuk fel, új kormánydöntést készítünk elő!

Amint arról beszámoltunk , a kormány karácsony előtt visszavonta az új pécsi stadion építéséről szóló határozatot. Dr. Hargitai János, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a döntés hátterét megvilágítva Facebook-oldalán kifejtette, mindez nem jelenti azt, hogy feladták volna a beruházás tervét. Leszögezte, Pécsnek szüksége van a létesítményre, csak éppen az építkezés előkészítése - ami a pécsi önkormányzat sportcégének feladata lett volna - alig haladt. Éppen ezért új kormányhatározatot készítenek elő azzal, hogy nemcsak a létesítmény megvalósítása, hanem az előkészületek lebonyolítása is a Beruházási Ügynökség feladata lesz. 

Szomorú hírt kaptak karácsonykor a pécsi és a baranyai sportbarátok, valamint rajtuk kívül azok is, akik a megyeszékhely és a megye fejlődésének egyik lehetőségét látták felcsillanni abban, hogy végre modern, többfunkciós stadion épül Pécsett.

A kormány ugyanis december 24-én közzétett határozatában visszavonta a korábbi döntését, így egyelőre nem épül meg a Bozsik Aréna mintájára tervezett 8000 fős stadion.

A történtek előzménye röviden: tavaly novemberben jelent meg a Magyar Közlönyben a kabinet döntése arról, hogy új stadion épül Pécsett. Ebben rögzítették, hogy a kormány „elkötelezett a pécsi városi sportinfrastruktúra és sportág-fejlesztési program támogatása mellett". Mint az a dokumentumból kiderült, a kabinet „egyetért azzal, hogy Pécsett egy új, 8000 fő befogadására alkalmas, UEFA 4. kategóriájú stadion létesüljön".

Később egy újabb határozat is megjelent a PMFC új stadionjáról: ebben többek között az olvasható, hogy az előkészítésért Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felel, a szükséges pénz előteremtéséért pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

A dokumentumból kiderült az is, hogy a beruházás előkészítésére a - pécsi önkormányzat sportcégét - a Pécsi Sport Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, megvalósítására pedig a Beruházási Ügynökséget jelölte ki a kabinet.

A kormány akkor arról is döntött, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek fogják minősíteni a stadion felépítését, ennek előkészítését meg is kezdték.

A menetrend szerint ezt követően első körben a megvalósíthatósági tanulmány és a kivitelei tervek készülhettek (volna el), ezek költségei - lapunk akkori értesülései szerint - várhatóan egymilliárd forint körül alakulnak.

A tervek és az egyéb dokumentumok összeállítását nagyjából háromnegyed évre becsülték hozzáértők a közbeszerzési eljárás lezárultát követően. Mindez tehát azt jelentette volna, hogy ideális esetben 2022 első felében lehetnek kézben az építkezés megkezdéséhez nélkülözhetetlen dokumentumok, ami után megkezdődhetett volna a kivitelezés.

A beruházás helyszíne az első hírek szerint is a Bolgárkert lett volna, ezzel utóbb a pécsi közgyűlés is egyetértett. (A szükséges nagyságú terület megvásárlására a pénz rendelkezésre állt egy korábbi MLSZ-támogatásnak köszönhetően.) A további kilátásokat illetően rendkívül kedvező fejleménynek volt tekinthető az is, hogy lapunk értesülései szerint a létesítmény üzemeltetését az állam vállalja, azaz a városnak nem kerül pénzébe a stadion fenntartása, az építkezés maga pedig alaposan felpörgeti majd a baranyai gazdaságot, hiszen helyi vállalkozások juthatnak megrendelésekhez illetve számos munkahely jön létre.

A tervezett létesítmény nemcsak sportcélokat szolgált volna, hanem céges rendezvényeknek vagy koncerteknek is otthont adhatott volna. 

A telekvásárlást eredetileg őszre tervezték, a terv azonban nagyon lassan haladt előre, sőt, a végén már szinte sehogy.

Mindeközben balliberális politikusok és a szolgamédiájuk kampányt indítottak, mondván, „a pécsieknek nem kell stadion". Ezt Mellár Tamás - aki függetlenként lett országgyűlési képviselő, ám aztán beült a Párbeszéd frakciójába - online szavazást indított. Ezen közlésük szerint mintegy kétezren vettek részt, a szavazók 88 százaléka - szintén közlésük szerint - elutasította a beruházást. (Tegyük hozzá, ez a szám nagyjából a pécsi lakosok lélekszámának 1,1 százaléka - a szerk.)  

Ilyen előzmények után vonta vissza most a kormány az építkezésről szóló határozatot.

A hogyan továbbról a beruházás egyik legfőbb zászlóvivője, a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, dr. Hargitai János tett közzé bejegyzést hétfőn Facebookk oldalán.

A nemzeti oldal képviselője azt írta, „Pécsnek nincsenek korszerű sportlétesítményei. Stadionja sincs! Mindezek megvalósítását szeretnénk! Volt egy elképzelésünk a stadionról, ehhez kormánytámogatást kaptunk.

Hozzátette, a beruházás előkészítése-területszerzés, tervek előkészítése, építési engedélyeztetés -pécsi feladat volt.Az építés a Beruházási Ügynökségre várt volna. Az előkészítés alig haladt.

Ma már minden balos, a választásokon induló jelölttől tudjuk: nekik nem kell stadion, ne épüljön! Ebben ez a programjuk választásokra.

Ez lenne a város érdeke?

Gáncsoskodni lehet, helyben is, távolból is. A stadion ügyében - így is, úgy is-megtörtént.

Adjuk fel a város érdekeit?

Nem! Hiszem, hogy a józan, hallgatag többség a városi sportlétesítmények építését akarja.

Mi építeni akarunk és fogunk! Kormánytámogatással.

Az eddigi konstrukció nem működött, új kormánydöntést készítünk elő.

A beruházás előkészítése és megvalósítása a Beruházási Ügynökség feladata lesz.
Pécsen beruházni, építeni kell! Magyarország így megy előre, csak így” - szögezte le a képviselő.

Máté Balázs