De szép is volt! Csaknem harminc éve kezdődött a pécsi kosaras sikertörténet

2023. május 13. szombat 09:28

De szép is volt! Csaknem harminc éve kezdődött a pécsi kosaras sikertörténet

1995 áprilisában szerezte meg első bajnoki címét a pécsi női kosárlabdacsapat.

 

 

Az akkor PVSK-Dália néven működött együttes a harmadik helyről jutott be a döntőbe, ahol 3-0-ra legyőzte a BSE-t, az aranyérmet pedig 1995. április 17-én ünnepelhette meg.


A fináléban a BSE vendégeként kellett megvívni az első csatát.

Ezt a pécsiek 86-78-ra megnyerték, majd az otthoni folytatásra a várható nagy érdeklődés miatt minden addiginál szigorúbb intézkedéseket hoztak a szervezők.

Korlátozták a bebocsátható nézők számát a Lauber Dezső Sportcsarnokba, ám a kinn maradtak a közeli parkolóban ingyen nézhették a találkozót egy nagy méretű kivetítőn.

Benn 4500-an buzdították Horváth Juditékat a lelátóról, akik ezúttal öt ponttal (81-76) bizonyultak jobbnak, majd a harmadik - ismét budapesti - meccsen 80-76-ra nyertek.

"Ezek a lányok fantasztikusak. Amióta Pécsett vagyok, tizenkilenc meccset játszottunk Pesten, tizennyolcat megnyertünk. Most három patinás fővárosi klub vérzett el a kezeink között 3-0-ra. Sokszor és sokan kritizálták a taktikámat, de én csak mosolyogtam. A titkos lapjaimat nem adtam ki egyből a bajnokságban, hanem beosztottam: az eredmény minket igazol" - összegzett Rátgéber a pécsi ünneplés során.

A kosárdöntő izgalmait jól mutatja, hogy a Ferencváros labdarúgócsapatának a szeptemberi, Grasshoppers ellen 3-0-ra megnyert Bajnokok Ligája-meccsét mintegy hatmillióan nézték meg a tévében, míg a PVSK-BSE csatára négy és fél millióan voltak kíváncsiak.

A klub második bajnoki címe egyben egy igazi sikertörténet kezdete volt, Rátgéber vezetésével a következő másfél évtizedben a pécsi csapat a magyar mezőny legeredményesebb együttesének bizonyult (1995 és 2008 között kilenc bajnoki címet és ugyanennyi Magyar Kupa-győzelmet szerzett), s a legjobb európai klubok között tartották számon.

MTI