Újraépítik a vasutat Palotabozsokon – Ludvig Károlyéknak köszönhetően múzeummá vált az állomás

2021. január 11. hétfő 14:26

Újraépítik a vasutat Palotabozsokon – Ludvig Károlyéknak köszönhetően múzeummá vált az állomás

Egykor igazi vasutas település volt Palotabozsok, ahol a Pécs-Bátaszék szakasz egyik forgalmas állomása működött. Sajnos a 2003-as, majd a 2009-es vonalbezárások ennek az időszaknak véget vetettek. A vasúthoz köthető hagyományokat élesztette újra Ludvig Károly társaival együtt, akik az évekig üresen álló indóházban egy kiállítást hoztak létre.


- Moldova György riportkötetét idézve: mikor csapta meg a mozdony füstje?

- Gyermekkorom legszebb emlékei a családi utazások voltak a nagyszülőkhöz: hajnali indulás a palotabozsoki állomásról, majd egy izgalmas délelőtti vonatozás Hatvanig. Később, tanulmányaim során naponta jártam Pécsre. Az utazások hatására én is, mint a legtöbb vasutas család gyermeke mozdonyvezető - vagyis jobban átgondolva, inkább egyből állomásfőnök - akartam lenni. Az élet aztán másfelé vitt.


- A mai napig sokan kötődnek a vasúthoz Palotabozsokon?

- Már az építés is sok helybélinek adott munkát, és jelentős szerepe megmaradt a csaknem százéves működés alatt. Reggelente, ha munkába indultak az emberek, csak úgy hömpölygött a tömeg az állomás felé. Kiszámítható és biztos megélhetést biztosított a vasút. Ezt lelkiismeretes és odaadó munkával hálálták meg az itteni emberek. Napjainkban már csak három-négy palotabozsoki dolgozik a MÁV-nál.

Egy szabadidő parkot hoznának létre

A Vasúti Múzeum Palotabozsok Hagyományőrző Egyesület 2020 márciusában alakult. Céljuk az állomáson létrehozott a kiállítás bővítése, a vasutas élet és annak eszközeinek gondozása, valamint bemutatása. A tervek között szerepel az épület felújítása, további kiállítások létesítése, valamint a környezet kiépítése úgy, hogy egy kis szabadidőpark jöjjön létre. Mindezek mellett a civilek ápolják Palotabozsok hagyományait, népszokásait.



- A múzeum valamelyest visszahozza a vasutas életet a településre?

- Mióta megnyitottunk, és rendszeres programokkal csábítjuk a vendégeket, sok helyiben újra felszínre törnek az emlékek. Kicsit talán újraépítjük a vasutat. Kialakult egy kis lelkes csapat, akik rendszeresen jönnek és örömmel segítenek.

- Mikor hozták létre a kiállítást?

- A hosszú éveken át üresen álló épületet az önkormányzattól bérbe véve, önerőből sikerült rendbe tenni és 2019 augusztusában megnyitni. Kezdetben a helybéliek megőrzött tárgyait - ruhákat, sapkákat, különböző korokból származó vasúti arcképes igazolványokat, plakátokat, használati tárgyakat - állítottam ki. Mire jobban híre ment ennek, már az ország több pontjáról kaptam felajánlásokat. Hosszabb távon egy élő állomást képzelek el, ahol mindig történik valami.

 

 
Fotó: vasutallomasok.hu


- A hosszú ideig Pécsett álló Abmot motorvonat megmentésének ötlete honnan jött?

- Az egyesület egyik tagjával időpontot kértünk a MÁV pécsi területi igazgatójától, Szabó Csabától. Egy jó hangulatú megbeszélés végén feltett egy kérdést: mi lenne a Jolly Joker, amit megálmodtam a múzeumhoz? Gyerekkorom kedvenc szerelvénye az Mdmot volt, mivel felénk az számított a „nagy" vonatnak, ezért ezt mondtam ki. Viszont egyből megjegyeztük, hogy van a pécsi fűtőháznál egy eléggé elhanyagolt Abmot, ami szintén a szívem csücske.



- Mi volt a válasz?

- Már másnap értesítettek minket, hogy a kezelésünkbe adják a szerelvényt. Nagyon segítőkészen, és rugalmasan kezelik az ügyet, komoly szándék mutatkozik arra, hogy mielőbb hozzánk kerüljön a vonat. Egy alapos állapotfelmérést követően pedig a következő években sem fogunk unatkozni, hiszen a jármű felújítása is a terveink között szerepel.


Képünkön Ludvig Károly látható. 

Palotás Péter