Többezres tömeg búcsúztatta Szekó Józsefet, Mohács polgármesterét - Képgaléria!

2019. október 05. szombat 18:43

Többezres tömeg búcsúztatta Szekó Józsefet, Mohács polgármesterét - Képgaléria!

Megrendítő perceket élt át az a több ezer ember, akik szombaton délután elkísérték utolsó útjára Szekó Józsefet, Mohács tragikus körülmények között elhunyt polgármesterét. A gyászszertartást Udvardy György veszprémi érsek vezette, a temetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, több kormányzati szereplő, valamint jelenlegi és volt országgyűlési képviselők.

 

A csend néha minden szónál beszédesebb. 

Mohács egy hete gyászolja a tragikus körülmények között elhunyt polgármesterét, Szekó Józsefet.

A szombaton délután tartott temetésére az emberek már egy órával a kezdete előtt elkezdtek érkezni a sírkertbe, majd a tömeg egyre gyűlt és gyűlt, végül már több ezren - fiatalok és idősebbek egyaránt - várakoztak a ravatalozó előtt.

Csendben, de olyan néma csendben, hogy az is fájt.


A FOTÓRA KATTINTVA MEGTEKINTHETI A TEMETÉSEN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁT: 


 

A temetés kezdete előtt megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki elsőként Szekó József özvegyéhez, lányaihoz, édesanyjához sietett, majd elfoglalta helyét a gyászolók között. (A Szekó család kérését tiszteletben tartva róluk nem készítettünk fényképeket, ez a magyarázata, hogy képgalériánk nem tartalmaz ilyen felvételeket.)

Amikor aztán Csizmadia Csaba, Mohács alpolgármestere búcsúztatóját azzal a mondattal kezdte, hogy „olyan csönd van így nélküled, hogy szinte hallani, amit utoljára akartál mondani", az emberek sírni kezdtek.

Méltatásában kifejtette, Szekó József 1998-tól napjainkig, öt választási cikluson át Mohács város polgármestereként dolgozott, e tisztség maradéktalan ellátását elsődleges feladatának tekintette, a város érdekeit tartotta mindig szem előtt.

Az alpolgármester kiemelte: a városvezető tevékenységének köszönhetően a depressziós hangulatú, zsugorodó gazdaságú, csökkent presztízsű településből sikerült egy pozitív jövőképű, öntudatos, fejlődő, egyre élhetőbb és megbecsült várost kialakítani. Neki is köszönhető, hogy az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára felkerült a mohácsi busójárás - tette hozzá.

Szekó József munkássága alatt a város vagyona tizenötszörösére növekedett, a településen 25 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Középületek, iskolák, óvodák, a bölcsőde, a múzeum, a piac, sport- és kulturális központok, szabadidő-, lakó- és ipari parkok, a kórház, az alapellátó rendelő, a kompkikötő, kerékpár- és közúthálózat, az uszoda és termálfürdő, szociális otthonok és szociális bérlakások felújítása, fejlesztése fűződik nevéhez. 

Udvardy György veszprémi érsek beszédében úgy fogalmazott, Szekó Józsefnek készsége volt a jóra, az igazra, a segítségre, a közösség szolgálatára, a jövőre, a betegségekkel való küzdelemre. Építeni és fejleszteni akarta a várost halála napjáig - mondta.


A legmegrendítőbb percek mindezek után következtek.

Szekó Anikó személyes hangvételű búcsúbeszédében (Utolsó levél Apunak) felidézte a tragédia utáni eseményeket, családjuk megpróbáltatásait, emlékeit édesapjáról, a küzdelmeket, vidám és szomorú emlékeit egyaránt.

Végül Szekó József koporsóját a család sírboltjába helyezték.

A szertartást követően bejelentették, hogy néhány nap alatt már másfél millió forint gyűlt össze azon a számlán, amelyre Fogadalmi templom új harangjának elkészítéséhez gyűjtik a pénzt. A Szekó család kérése az volt, hogy a virágokra, koszorúkra szánt összeget fordítsák adományokra az emberek, mivel Szekó József is szívügyének tekintette az új, mintegy ötmillió forintba kerülő harang megvásárlását.

Mindezek után az emberek hazaindultak.

Lehajtott fejjel, némán.

Kapcsolódó galéria


Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva