Több sajt és joghurt kerül az asztalra – ezért drágult a közétkeztetés Pécsett

2015. április 21. kedd 16:52

Több sajt és joghurt kerül az asztalra – ezért drágult a közétkeztetés Pécsett

Valamivel drágább, de az igényekhez jobban alkalmazkodik a közétkeztetés a városban. Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott lapunknak, a költségnövekedés azzal magyarázható, hogy a szigorú követelményrendszert párhuzamba állították a fogyasztói elvárásokkal. Így lesz az asztalokon több joghurt és sajt, de kevesebb tej.

A képviselő-testület döntése értelmében átlagosan négy százalékkal többet kell fizetni az étkezésért a pécsi iskolákban, óvodákban, valamint a szociális intézményekben.

- Többszöri módosítás után idén januárban lépett életbe a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet, mi azonban már tavaly szeptember óta az előírás alapján készítjük az ételeket - vágott bele Páger Zsolt, a közétkeztetésért felelős Hungast Dél-Magyarország Kft. üzletfejlesztési igazgatója. - A jogszabály rögzíti, hogy az egyes korcsoportoknak a különböző nyersanyagokból mekkora mennyiséget és milyen gyakorisággal kell biztosítani - tette hozzá.

Ennyi az annyi

A változtatásokat követően a pécsi óvodások - kedvezmények nélkül - 432, az általános iskolások 508 forintér étkezhetnek naponta háromszor. A középiskolai ebéd napi 368 forintba kerül. 

Mivel a Hungast összhangba hozná az elvárásokat és a minőségi előírásokat, az áremelés elkerülhetetlenné vált.

- Hogy egy példán keresztül érzékeltessem: napi háromszori étkezés esetén tíz nap alatt három liter tejet, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket kell szolgáltatni. Ez egyszerűen teljesíthető, ugyanakkor a tavaly őszi fogyasztói, intézményi visszajelzésekből tudjuk, hogy a gyermekek ilyen mennyiségű tejet nem fogyasztanak el.

Várják a helyi termelőket

Páger Zsolt közölte, a Hungast Dél-Magyarország Kft. hatvan százalékban Magyarországról származó termékekkel dolgozik, ezen belül a nyersanyagok legalább tíz százalékát kistermelőktől szerzi be.
- Folyamatosan nyitva állnak kapuink azon helyi termelők számára, akik megfelelnek a feltételeknek - hangsúlyozta.

Magasabb hozzáadott értéket, ezért így a magasabb árfekvést is képviselő termékeket, például sajtot és ízesített joghurtot kell tehát előtérbe helyeznünk - fogalmazott.

Leszögezte, a fogyasztói igények tükrében a nehezen teljesíthető elvárások közé tartozik a sótartalommal összefüggő követelmények teljesítése is. Mint mondta, „úgy kell csökkenteni az ételek sótartalmát, hogy az ne járjon a fogyasztók elpártolásával".

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva