Több sajt és joghurt kerül az asztalra – ezért drágult a közétkeztetés Pécsett
2015. április 21. kedd 16:52

Valamivel drágább, de az igényekhez jobban alkalmazkodik a közétkeztetés a városban. Páger Zsolt, a Hungast üzletfejlesztési igazgatója úgy nyilatkozott lapunknak, a költségnövekedés azzal magyarázható, hogy a szigorú követelményrendszert párhuzamba állították a fogyasztói elvárásokkal. Így lesz az asztalokon több joghurt és sajt, de kevesebb tej.
A képviselő-testület döntése értelmében átlagosan négy százalékkal többet kell fizetni az étkezésért a pécsi iskolákban, óvodákban, valamint a szociális intézményekben.
- Többszöri módosítás után idén januárban lépett életbe a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet, mi azonban már tavaly szeptember óta az előírás alapján készítjük az ételeket - vágott bele Páger Zsolt, a közétkeztetésért felelős Hungast Dél-Magyarország Kft. üzletfejlesztési igazgatója. - A jogszabály rögzíti, hogy az egyes korcsoportoknak a különböző nyersanyagokból mekkora mennyiséget és milyen gyakorisággal kell biztosítani - tette hozzá.
Ennyi az annyi
A változtatásokat követően a pécsi óvodások - kedvezmények nélkül - 432, az általános iskolások 508 forintér étkezhetnek naponta háromszor. A középiskolai ebéd napi 368 forintba kerül.
Mivel a Hungast összhangba hozná az elvárásokat és a minőségi előírásokat, az áremelés elkerülhetetlenné vált.
- Hogy egy példán keresztül érzékeltessem: napi háromszori étkezés esetén tíz nap alatt három liter tejet, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket kell szolgáltatni. Ez egyszerűen teljesíthető, ugyanakkor a tavaly őszi fogyasztói, intézményi visszajelzésekből tudjuk, hogy a gyermekek ilyen mennyiségű tejet nem fogyasztanak el.
Várják a helyi termelőket
Páger Zsolt közölte, a Hungast Dél-Magyarország Kft. hatvan százalékban Magyarországról származó termékekkel dolgozik, ezen belül a nyersanyagok legalább tíz százalékát kistermelőktől szerzi be.
- Folyamatosan nyitva állnak kapuink azon helyi termelők számára, akik megfelelnek a feltételeknek - hangsúlyozta.
Leszögezte, a fogyasztói igények tükrében a nehezen teljesíthető elvárások közé tartozik a sótartalommal összefüggő követelmények teljesítése is. Mint mondta, „úgy kell csökkenteni az ételek sótartalmát, hogy az ne járjon a fogyasztók elpártolásával".
Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Heves zivatarok veszélyére...
- Kocsis Máté: lejárató kampány az...
- Készülhetnek a dunaszekcsői...
- Fiatal rablók terrorizálták a...
- Nem drónok miatt kaptak éles...
- Dísznövény kiállítást és vásárt...
- Pécsi áruházban is dedikált a magát...
- Napról napra csökken a Duna...
- Juhász Dorka olasz bajnok lett a...
- Aki szereti a sört, annak a Pécsi...