Sztrájk bénítja meg a pécsi buszközlekedést, a Tüke Busz vezetése nem érti, miért

2024. január 25. csütörtök 14:32

Sztrájk bénítja meg a pécsi buszközlekedést, a Tüke Busz vezetése nem érti, miért

Konstruktív, valódi ajánlattal érkezett a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója a társaságnál zajló bértárgyalások keddi alkalmára. A cégvezetés buszvezetőkre érvényes ajánlatát az egyik szakszervezet elfogadta, ám a másik továbbra is ragaszkodik a sztrájkhoz. A társaság vezetése a sztrájk jogszerűségét vitatja, erről tájékoztatta is a szakszervezetet. A Tüke Busz Zrt. a törvénynek megfelelve törekszik az elégséges szolgáltatások biztosítására, írta közleményében az önkormányzat.

 

Közölték, "a társaság eddig is eltökélt volt abban, hogy emelje az autóbuszvezetők bérét. 2020 óta minden évben történt érdemi bérfejlesztés: 2020-ban 8%, 2021-ben 4,45%, 2022-ben két alkalommal összesen 10,67%, majd az emelt összeget alapul véve további 7,1%, 2023-ban pedig 20% mértékben.


A Tüke Busz Zrt. a 2023. január 23-i bértárgyalási fordulóra ismét konstruktív ajánlattal érkezett. A cég ajánlata a buszvezetők részére 17,7 százalékos alapórabér emelést tartalmazott - a KSH szerint a tavalyi infláció mértéke 17,6 százalékos volt.

Az ajánlat része továbbá egyéb, kiegészítő juttatások emelése is. Tartalmazza az autóbuszvezetői menetjegyértékesítés után járó pótlék 33 százalékos emelését, a formaruha juttatás évi összegének 25 százalékos emelését. Ezen felül a hűségjutalom eléréséhez 15 helyett csak 10 éves munkaviszonyt ajánlott a cégvezető, valamint garantálja az üzemanyagmegtakarítás után járó, a gázolaj drágulását követően magasabb térítést.


Ezzel a négy elemmel a teljes bérfejlesztési csomag elérheti vagy akár meg is haladhatja a 19 százalékot. A tervezett béremelést a társaság januárig visszamenőleg ajánlotta fel a buszvezetőknek, akiknek a bruttó átlagjövedelme ezzel idén a havi 610 ezer forintot is meghaladná.


Az ajánlatcsomagot végül a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elfogadta, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) azonban nem, mert ragaszkodott a 20 százalékos órabéremeléshez. Ez utóbbi szakszervezet erre hivatkozva január 28-ára és 29-ére sztrájkot hirdetett.


A Tüke Busz Zrt. vezetése számára a sztrájk érthetetlen, tekintettel arra, hogy a bértárgyalások még zajlanak, és hogy a cég vállalta, hogy a kialkudott béremelést 2024 január elsejéig visszamenőleg biztosítja. A cég célkitűzése változatlanul a megegyezés, ezért jövő hét keddre, január 30-ára a bértárgyalás újabb fordulójára hívta meg a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét.


A Tüke Busz Zrt. a vasárnapi és a hétfői sztrájk jogszerűségét vitatja, többek között azért, mert az e hét keddi, első kollektív munkaügyi vita után a törvény szerint legalább 7 napnak kellene eltelnie a munkabeszüntetésig.


A pécsi közösségi közlekedésért felelős társaság a törvényeket betartva törekszik arra, hogy a sztrájk által érintett napokon az elégséges szolgáltatásokat biztosítsa.


A sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a tukebusz.hu-n lehet majd figyelemmel követni", olvasható a közleményben.

Forrás: Pécs önkormányzata