Rendőrlámpát Nagyárpádnak! Aláírásokat gyűjtenek a kereszteződés biztonságossá tételéért

2018. május 08. kedd 09:07

Rendőrlámpát Nagyárpádnak! Aláírásokat gyűjtenek a kereszteződés biztonságossá tételéért

Csaknem kétszáz aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy a hírhedt nagyárpádi kereszteződésben közlekedési lámpát szereljenek fel. A veszélyes, beláthatatlan csomópontban rendszeresen történnek balesetek. Kovács Attila, a petíció egyik kezdeményezője szerint a bevezetett sebességkorlátozás és a sárga villogó nem megoldás.

Csak kellő bátorsággal és rutinnal lehet kikanyarodni, vagy áthajtani az 57-es úton Nagyárpádon, főleg a forgalmasabb időszakokban. A Kemény Zsigmond utca és a Kanizsai Dorottya út találkozása hírhedt kereszteződés: nehezen belátható, és sokan vannak, akik a sebességkorlátozással mit sem törődve hajtanak át azon.

A tarthatatlan közlekedési helyzetet megelégelte több helybéli, akik április végén aláírásgyűjtésbe kezdtek az interneten annak érdekében, hogy rendőrlámpát építsenek ki a csomópontban. Mint az a petícióban olvasható, az igazi megoldás egy körforgalom építése lenne, ám a közeli távhővezetékek miatt ennek kialakítása túlságosan magas összegbe kerülne. A nagyárpádiak egy közlekedési lámpával is elégedettek lennének, amely biztonságosabbá tenné a kereszteződést és a forgalmat is gyorsítaná.

Ahogy gyarapodott a lakosság, úgy nőtt a forgalom

Mind Kozármisleny, mind pedig Nagyárpád lakossága jelentősen emelkedett az elmúlt években, sokan közülük autóval közlekednek. Emiatt is vált egyre veszélyesebbé a kereszteződés. Az 57-es úton a teherautó-forgalom is jelentős, sőt, nyáron viszonylag gyakran találkozhatunk traktorokkal is.

- Csaknem kétszáz aláírást gyűjtöttünk az interneten, de tervezzük, hogy hamarosan papír alapon is csatlakozni lehet - nyilatkozta lapunknak Kovács Attila, az akció egyik kezdeményezője. - Előzetes várakozásaink nem voltak, alapvetően egyfajta felmérés-jelleggel vágtunk bele. Érezzük, hogy fontos az ügy, de tudni szeretnénk, hogy az itt lakók tényleg mögé állnak-e. Úgy látjuk, sokan támogatnak minket - tette hozzá.

A kereszteződésben ugyan működik egy sárgán villogó lámpa, illetve sebességkorlátozást is bevezettek, ám ez nem oldotta meg a problémát. Mint megtudtuk, egyrészt sokan a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtanak át, másrészt rendszeresen bedugul ez az útszakasz.

- A legfontosabb, hogy beszéljünk azokkal, akiket érint a dolog, meghallgassuk az álláspontokat és közösen megtaláljuk a lehető legjobb megoldást - összegezte a petíció kezdeményezője, aki bízik abban, hogy a korábbi próbálkozásokkal ellentétben ők nem ütköznek majd falakba.

A tervek szerint hamarosan levélben keresik fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, illetve a pécsi önkormányzatot.

Aki aláírásával támogatná az ügyet, ezen a honlapon megteheti.

 

Képünk a nagyárpádi kereszteződésnél készült.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva