Összerúgta a port Pogány és a Magnus, elrepülhet Pécsről a repülőgépgyár

2020. február 05. szerda 08:47

Összerúgta a port Pogány és a Magnus, elrepülhet Pécsről a repülőgépgyár

Éles konfliktusba került a pogányi önkormányzat, illetve a repülőgépeket gyártó Magnus Aircraft Zrt. A cég vezetője a telekeladások kapcsán megromlott viszony miatt kilátásba helyezte, hogy a további beruházásokat nem a Pécs melletti településen hajtják végre.


Nyílt levelet fogalmazott meg a napokban Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója, amely a Pogányi Hírek című lapban jelent meg. A cégvezető ebben azt állítja, a település polgármestere, Juhász Zoltán szándékosan akadályozza és támadja a vállalkozást.

A polgármester szerint ellenségként tekintenek rájuk

Lapunknak Juhász Zoltán polgármester azt nyilatkozta, nagyon sajnálná, ha valóban nem Pogányban hajtaná végre a tervezett beruházásokat a Magnus Aircraft Zrt. Ugyanakkor aláhúzta, ha ez így történik, annak nem az önkormányzat lesz az oka.
Értetlenül áll az előtt, hogy míg a vezérigazgató korábban - a Fidesz-KDNP vezetése alatt - Pécs városát okolta a problémákért, manapság már a községet tartja „főellenségnek".
Juhász Zoltán munkatársunkkal közölte, amennyiben teljesül a falu követelése, visszavonják a felszámolási eljárást.
Kiemelte, továbbra is minden jogszerű eszközzel, a lehetőségeikhez mérten segíteni szeretnék a Magnus pogányi működését, ha a cég partnerként tekint a településre.
Természetesen kíváncsiak vagyunk Boros László vezérigazgató álláspontjára is, ám cikkünk megjelenéséig a Magnus Aircraft Zrt. részéről nem reagáltak a megkeresésünkre.


A Magnus 2017-ben vásárolta meg a repülőtér területéből kihasított földterületet, amelynek közművesítésére csaknem 100 millió forintot költött a társaság, ám a szennyvíz elvezetése a mai napig is csak ideiglenesen megoldott. A gáz bekötésére pedig legjobb esetben csak évek múlva nyílhat lehetőség.

Boros László a levélben azt állítja, a pogányi önkormányzat korábban ezekkel ellentétes információt adott a cég számára. Ugyanakkor - szögezte le a vezérigazgató - hittek a régióban, itt akarták megvalósítani az újabb beruházást, éppen ezért a szomszédos telket is szerették volna megvásárolni, hogy egy fejlesztő központot hozzanak létre. A cégvezető ennek kapcsán is „inkorrektséggel" találkozott: a korábban ötmillió forintra értékelt földdarabot 42 millióért kellett volna megvásárolniuk, mondván a közművesítések és a betelepült vállalkozások miatt felment az ára. Csakhogy ezeket a fejlesztéseket - tette hozzá - a Magnus finanszírozta.

Miután kiderült, hogy a cég felé tett ígéretek nem valósulnak meg, a területen még évekig nem lesz elérhető a gázszolgáltatás, a Magnusnál úgy döntöttek, nem fizetik ki a vételárat, amíg nem rendeződik a probléma, és nem kompenzálják a társaságot.

Boros László szerint mindez a pogányi településvezetés hibája, Juhász Zoltán polgármestertől pedig csak ügyvédi fenyegetőzést kaptak. A vezérigazgató azzal zárta a nyílt levelet, ha rövid időn belül nem találnak megoldást, minden további tevékenységet, fejlesztést elvisznek Pogány közigazgatási területéről.

Az írásra természetesen válaszolt Juhász Zoltán. Ebben a polgármester hangsúlyozza, a község képviselő-testülete, a korábbi polgármester és ő maga is nagyra értékeli a Magnus Aircraft beruházásait, és sajnálja, hogy idáig „süllyedt" a korábban reményt keltő együttműködés.

Juhász Zoltán: nem mi vagyunk a felelősek

Az idézett nyílt levélben Juhász Zoltán polgármester kiemelte, nem felelősek a szennyvízbekötéssel kapcsolatos problémákért, hiszen - ahogy az adásvételi szerződésben is rögzítették - a vevő ismerte a telek adottságait, a szükséges információkat beszerezte.
A község vezetője felvetette, hogy a társaság esetlegesen hibásan elvégzett előkészítő felmérései okozták a problémát.
Juhász Zoltán arra is kitért, hogy a Magnus több mint 56 millió forintos kártérítési igényének szerinte nincs alapja, és megemlítette azt is, hogy a telek másik eladójával, Pécs városával szemben nincs ilyen követelése a cégnek.

A levélben a település vezetője az említett terület adásvételi szerződésére hivatkozik, amely alapján bruttó 24,8 millió forintos számlát állított ki Pogány a Magnus részére. Ennek fizetési határideje szeptember 5-én lejárt, a pénz azonban nem érkezett meg az önkormányzat számlájára. A polgármester állítja, a követelés jogosságát a társaság nem vitatta, ezért többszöri szóbeli és írásbeli felszólítást követően jogi képviselőnek adott megbízást, hogy lépéseket tegyen az ügyben.

November 20-án személyes megbeszélést tartottak a felek, ám az egyeztetésre - a polgármester állítása szerint - nem állt elő megoldási javaslattal a Magnus, a két külön telek ügyét összemosták, és olyan ígéretek elmaradására hivatkoztak, amelyeket a pogányi önkormányzat nem vállalt.

Ezt követően a képviselő-testület felhatalmazásával a vételár behajtásáról intézkedett a polgármester, de a pénz továbbra sem érkezett meg.

Palotás Péter - Fotó: Magnus Aircraft