Ő lett idén a PTE Hangja győztese: Édelmann Szófia amióta csak az eszét tudja, énekel

2018. április 30. hétfő 16:15

Ő lett idén a PTE Hangja győztese: Édelmann Szófia amióta csak az eszét tudja, énekel

A bólyi Édelmann Szófia lett a 2018-as PTE Hangja verseny győztese. A 21 éves lány a Pécsi Tudományegyetem joghallgatója. A zene mindig is jelen volt az életében, amióta az eszét tudja, énekel.


- Mikor kezdődött?

- Nagyjából amióta beszélni tudok, éneklek - emlékezett vissza Édelmann Szófia. - A zene mindig is jelen volt az életemben, annyira szeretem és fontos számomra, hogy ez már így is fog maradni.

- Hogyan kezdett bele az egészbe?

- Bólyban volt egy tehetségkutató, még mikor kicsi voltam. Úgy döntöttünk, elindulok rajta, s édesanyám betanította nekem Rúzsa Magdi Ederlezi című dalát, amivel akkor, tízévesen sikerült megnyernem a versenyt.

- Ki volt az, aki a legjobban ösztönözte, támogatta abban, hogy folytassa ezt a pályát?

- Mivel anyukám népdalénekes volt fiatalon, ő volt az, aki elsőként segített elindulni a pályán. A későbbiekben már egyre több visszhang érkezett, de a legmeghatározóbb elismerést Pély Barna zenésztől kaptam. Vele egy tehetségkutatóban találkoztam, s azt mondta, mindenképp a zenével kell foglalkoznom.

- Hogyan képzi magát? Tanárhoz is jár, vagy csak otthon, egyedül gyakorol?

- Nem, nem járok, inkább otthon készülök fel egyedül, különböző légzési technikákat elsajátítva. Szinte egész nap dúdolgatok valamit, akár vezetek, akár főzök, de úgy igazán heti egy alkalommal biztosan énekelek.

- Vannak további tervei a zenével kapcsolatban?

Névjegy:

Édelmann Szófia 1996. 06. 09-én született Mohácson. Az általános iskola alsó tagozatát Bólyban végezte, majd átiratkozott Kozármislenybe. A középiskolát dráma szakon kezdte egy művészeti gimnáziumban, végül egy református gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a PTE harmadéves joghallgatója, s párjával él Pécsett. Szabadidejében a kiskutyájával és párjával van, szeret kirándulni, valamint sminkesként is tevékenykedik.

- Aki ismer, az tudja, hogy számomra egyértelmű, hogy csinálom, ameddig tudom. Számomra az éneklés egyfajta gyógyír, s a terveim között szerepel, hogy elkészítem az első saját dalomat, és mellé egy videóklipet is.

- Hogyan jött az ötlet, hogy indul a 2018-as PTE Hangja versenyen?

- Mivel rég voltam már versenyhelyzetben, szerettem volna megmérettetni magamat olyan jó és tehetséges versenyzők között, mint amilyen a többi ellenfelem is volt.

- Mi volt a verseny menete? Hogyan készült rá?

- A döntő előtt egy előválogatón vettünk részt, ahol kiválasztották a legjobb tizenkét énekest. Azután kezdődtek a próbák, forgatások. Mivel a válogatónál egy kisebb betegséggel küzdöttem, ezért szerettem volna mihamarabb meggyógyulni. Amikor ez végre sikerült, próbákra jártam, napi egyszer gyakoroltam otthon, illetve Balássy Szabolcs énektanár is sokat segített nekünk, számos jó tanáccsal látott el bennünket. De hálás vagyok a zenekarnak, versenytársaimnak és a vokalistáknak is, hisz mind hozzájárultak ahhoz, hogy kihozzam magamból a maximumot.

- Milyen érzés a PTE Hangjának lenni? Jár ez valami kötelezettséggel?

- Még nem fogtam fel teljesen, hogy sikerült. Nagyon boldog vagyok, de kell még pár nap, hogy eljusson a tudatomig és leülepedjen bennem. Semmilyen kötelezettséggel nem jár, hisz az egész arról szólt, hogy kiélvezzük minden percét.

A győztestől azt is megtudtuk, hogy az első helyezett nyereménye nem is akármi: két darab bérlet az idei Sziget fesztiválra, százezer forint készpénz, valamint minden versenyző kapott PEN tiszteletjegyeket.

D. Zs. - Fotó: Dittrich Éva