„Nagyon feszült a helyzet”: sztrájkkészültségben a pécsi bölcsődei dolgozók

2015. augusztus 24. hétfő 06:51

„Nagyon feszült a helyzet”: sztrájkkészültségben a pécsi bölcsődei dolgozók

Akár be is zárhatnak a bölcsődék Pécsett, mivel a dolgozók többsége a munkabeszüntetés mellett áll. Szűcs Viktória szakszervezeti elnök a Pécsi Újság.hu-nak elmondta: egy bírósági döntés értelmében még kötelező szolgáltatást sem kell nyújtaniuk sztrájk esetén. 

A kormány ajánlata szerint mindössze az adminisztratív feladatok ellátását hanyagolhatták volna a szociális- és gyermekvédelmi területen dolgozók egy esetleges munkabeszüntetés esetén. A Fővárosi Törvényszék azonban később jogerősen arról döntött, a sztrájkot nem lehet kiüresíteni azzal, hogy elégséges szolgáltatás címén majdnem teljes szolgáltatást várnak el. Sőt, a bölcsődei alkalmazottaktól a minimális szolgáltatást sem várhatják el munkabeszüntetéskor - azaz akár egész nap zárva lehetnek.

- Úgy ítélem meg a visszajelzések alapján, hogy sztrájk várható, amennyiben nem születik megállapodás a kormánnyal, bár egyelőre bizonyosat még nem lehet állítani - nyilatkozta lapunkban Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke.

Közölte, három követelésük van. Egyrészt nehezményezik, hogy 2010 óta nincs érdekegyeztető fórum a kormánnyal, holott ennek működtetése kötelező lenne, illetve szeretnék, ha az ebédszünet is a munkaidő része lenne. A legnagyobb gondot azonban az alacsony fizetések jelentik, napjainkban ugyanis (a bérpótlékokkal együtt) egy pályakezdő mindössze 85 ezer forint körüli nettó bért kap, de egy nyugdíj előtt álló, felsőfokú végzettségű munkatárs sem visz haza 160-170 ezer forintnál.
Mint megtudtuk, Pécsett elszántak a bölcsődei dolgozók.

- Nagyon feszült a helyzet, kilátásba helyeztük a sztrájkot. Felmérésünk alapján a kollégák túlnyomó többsége részt venne a munkabeszüntetésben - fogalmazott Tóthné Hetesi Ildikó, a BDDSZ pécsi ügyvivője. Hozzátette: várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején dől el, hogy zárva tartanak-e az intézmények.

A helyi vezető a problémákkal kapcsolatban kiemelte, a bérpótlék csak november végéig van érvényben, ezt követően akár el is vonhatják. A gondot tovább tetézi, hogy a technikai személyzet egyáltalán nem kapott emelést.

 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva