Megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata

2019. december 11. szerda 13:22

Megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata

Decemberben antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata.  

 

A 2025-ig tartó munkálatokat az emlékhely fenntartója, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az Agrárminisztérium támogatásával kezdeményezte és finanszírozza. A feltárásokat a Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai végzik.

A kutatási program és a feltárás minden egyes eseménye a Nemzeti Örökség Intézetével előzetesen egyeztetésre kerül, a feltárások és a kutatások ideje alatt a Nemzeti Emlékhely változatlan nyitvatartási idővel a szokott rendben működik tovább.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely méltó módon, a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében - a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva - mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb sorsfordító történelmi eseményét.

A több mint húszezer hősi halott közül csak kevés katona nyughelyét sikerült eddig azonosítani. A magyar és a két és félszer akkora oszmán sereg összecsapása után a törökök kétezer foglyot végeztek ki. Valószínűleg az ő csontjaikat rejtik a nemzeti emlékhely területén megtalált tömegsírok.

 

Az emlékhelyet 1975-ben nyilvánították védett területté, 1976-ban, a csata 450. évfordulójára felépült az emlékpark.

Az emlékhely a fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából 2011-től megújult formájában várja a látogatókat.

Forrás: DDNP