Igazi, hagyományos sváb disznóvágás

2008. december 12. péntek 19:36

Igazi, hagyományos sváb disznóvágás
Nem akármilyen élmény vár a hagyományos népi szokások kedvelőire Luca napján az orfűi Kemencés Udvarban. A régi paraszti étkezési kultúra felelevenítését célul kitűző vendéglátó közösség most a tél egyik legfontosabb falusi rituáléjára invitálja az arra nyitott közönséget.

A „hajnali" kilenckor kezdődő disznóvágáson, ahogy illik, hagymás vért és fokhagymás sült májat fogyaszthatnak a vállalkozó kedvűek kezdésként. Az áldozati malac későbbi feldolgozása közben pedig Markesz István mesél a témához kapcsolódó igazi sváb hagyományokról, majd az egybegyűltek Luca búzáját is elvethetik.

Mint az ilyen alkalmakkor szokás, a dolgos tömeg a zsír sütésekor megkóstolhatja a friss töpörtyűt, eközben borkóstolóval, a tábortűz mellett egy kis harmonikaszó kíséretében melengetheti testét-lelkét. A nap egyik fénypontja 16 órakor következik el, ekkor kaphatja kézbe a kóstolót az ajándék disznótorossal (1 karika hurka, 1 karika kolbász) a vendégsereg. A fenti program részvételi díja 5000 Ft, gyermekeknek 12 éves korig 2500 Ft.

Akinek még bírja a gyomra, betekintést kaphat abba, hogy mi szokott történni egy igazi disznótoros vacsorán. Mindehhez csak a szomszédos Muskátli vendéglőbe kell átballagni, ahol 19 órakor veszi kezdetét a dínom-dánom, élőzenés harmonikás táncmulatsággal.

A menü e helyütt is magáért beszél: a májgombóc levest a szárma követi, aztán a véres és húsos hurkák tömkelege, valamint házi savanyúságok várják az éhes gyülekezetet. A disznótoros vacsora részvételi díja: 4000 Ft, gyermekeknek 12 éves korig 2000 Ft.

Aki a disznóvágás mindkét, napközbeni és esti programján is részt vesz, kedvezményben részesül: így felnőttként ezer, gyermekként (12 éves korig) ötszáz forinttal olcsóbban vehet részt az eseményen.

Időpont: 2008-12-13
Helyszín: Kemencés Udvar (Orfű)
Kezdés: 09:00, 19:00

EQM - Illusztráció: Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet