Hoppál Péter vezetésével különleges tényfeltáró bizottság kezdi meg a munkát

2017. szeptember 07. csütörtök 10:18

Frissítve: 2017. szeptember 07. csütörtök 17:47

Hoppál Péter vezetésével különleges tényfeltáró bizottság kezdi meg a munkát

FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE! Megszűnik a PMFC támogatása. Elfogadták az új adókoncepciót, döntöttek a városi cégek egy részének átszervezéséről. A magáról megfeledkező Berkecz Balázst kivezették a teremből. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a csütörtöki közgyűlésen bejelentette, Hoppál Péter vezetésével különleges tényfeltáró bizottság jön létre, amelynek feladata, hogy feltárja az önkormányzat jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető okokat. 


Páva Zsolt napirend előtt kért szót a meglehetősen nagy érdeklődés mellett kezdődött közgyűlésen. Pécs polgármestere arról beszélt, méltányolta az ellenzék kezdeményezését, ezért hívta össze az eredetileg egy héttel későbbre tervezett közgyűlést csütörtökre.

A polgármester számba vette az elmúlt időszak sikereit és kudarcait.

- 2009-ben negyvenmilliárd volt az önkormányzat adóssága, akkor azt mondtam, 25 év kell az eltüntetéséhez. Nem kellett, ugyanis a kormány a város segítségére sietett.

Így módosulnak a helyi adók

A helyi adók átszabásával - amelytől mintegy 160 milliós többletet várnak - egyes adónemek csökkennek. Így például az olyan építmények után, amelyek nem lakás elhelyezésére szolgáló telken találhatók és nem üzleti célúak, négyszáz helyett 250 forintot kell jövőre fizetni négyzetméterenként. Kevesebbet kellene fizetniük a termelési célra szolgáló építmény után a jövőben, és az üresen álló üzletek után is, az adó ötszáz forint négyzetméterenként. Utóbbi kettő mintegy 65 milliós bevételkiesést eredményez.
Több mint 48 milliós bevételnövekedést várnak viszont attól, hogy a pénzintézeti, biztosítási tevékenység céljára szolgáló építmény, továbbá a távközlési, energiaellátó tevékenység céljára szolgáló építmény, valamint az üzemanyagtöltő állomás, bevásárlóközpont, gyorsétterem céljára szolgáló építmény után, továbbá a kereskedelmi célt szolgáló építmény után, valamint irodaház esetén - amennyiben annak hasznos alapterülete a 300 m2-t meghaladja - az adó mértéke 1800 forint lesz négyzetméterenként.
A beépítetlen telkek után az adó mértéke négyzetméterenként 150 forint lesz, az üzleti célt szolgáló építmények után ezer forint, ami 150 forintos emelést jelent.

Páva Zsolt bejelentette, Hoppál Péter országgyűlési képviselőt kérte fel egy most felállítandó különleges tényfeltáró bizottság vezetésére, amelynek az lesz a feladata, vizsgálják ki, milyen folyamatok vezettek a jelenlegi helyzethez.

Végül egy költői kérdést is feltett:

- Feloszlatás, önfeloszlatás, lemondás, ezeket hallom az ellenzéktől. Kérdezem én, bármelyik megvalósulása esetén kisebb lesz-e a hiány?

Ezt követően Hoppál Péter kért szót, aki ismertette a bizottság tagjait. Madár Péter közgazdász, Soó László volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Rappai Ágnes könyvvizsgáló és Schneider János vállalkozó dolgoznak majd a testületben.

A politikus bejelentését követően a szocialista Gulyás Emil, Keresztes Lóránt, az LMP, valamint Kővári János, az ÖPE képviselője is azt szorgalmazta, oszlassa fel magát a testület, ezt a többség azonban leszavazta.  

Ezt megelőzően azonban történt egy közjáték, Berkecz Balázs bekiabálva követelte a közgyűlés feloszlatását, mire Páva Zsolt kérésére kivezették a teremből. 

A képviselők zárt ülésen folytatták a munkát, ahol arról döntöttek, hogy aláírják a Magnus Aircraft-tal az adásvételi szerződést, a cég telket vásárolt a pogányi reptéren, ahol üzemet építenek.

Az adókoncepció tárgyalásának kezdetekor néhány fiatal egy molinót feszített ki a karzaton, őket is kivezették.

A közgyűlés több mint egy órás vita után elfogadta az új adókoncepciót. Páva Zsolt polgármester ennek kapcsán kiemelte, a lakossági adóterhek nem emelkednek. A termelő cégek adóit csökkentik, a jövőben a kereskedelmi egységek, benzinkutak, gyorséttermek adója nő.

A közgyűlés elé beterjesztett tervezetet több ponton is módosították, így például beemelték a koncepcióba az ÖPE javaslatát, hogy adóztassák meg az óriásplakát- és citylight-helyeket, valamint hogy 40 forinttal emeljék meg a multik építményadóját, ami így 1840 forint lesz négyzetméterenként.

Az adóügyek lezárása után a képviselők megszavazták Uhrik Teodóra kinevezését a Pécsi Balett élére, majd megkezdődött a vita az önkormányzati tulajdonban lévő társaságok átszervezéséről.

Az előterjesztést megszavazták, így  cégek egy részét - azokat, amelyek működtetése komoly terhet jelent az önkormányzatnak - átalakítják. A szakmai önállóságuk megtartása mellett a Pannon Filharmonikusokat, a Pécsi Balettet, valamint a POSZT-ot működtető társaságok az önkormányzat kezén lévő tulajdonrészét a ZSÖK-be apportálják.

A Harmadik Színház a Pécsi Nemzeti Színház szervezeti egységében, a Pécsi Horvát Színház pedig az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában működhet majd a jövőben.

A képviselők határoztak arról is, hogy kilenc főt bocsátanak el a polgármesteri hivatal dolgozói közül. Az eredeti elképzelés szerint húsz munkavállalót küldtek volna el, ám Páva Zsolt azt mondta, ezt a létszámot sikerült kilencre levinni az újabb egyeztetések eredményeképp.

Az utolsó napirendi pont a város pénzügyi helyzetéről szólt. Páva Zsolt arról beszélt, hét és félmilliárd forint a hiány, amiből hatmilliárdot a Tüke Busz hitele tesz ki.

A polgármester a további takarékossági intézkedésekről szólva bejelentette, megszüntetik a PMFC támogatását, ami mintegy kétszázmillió forintos tételt jelent. 


Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva