Hétfőn kinyit az új zarándokszállás Máriakéménden

2024. április 12. péntek 14:05

Hétfőn kinyit az új zarándokszállás Máriakéménden

A máriakéméndi búcsújáró kegyhely a katolikus közösségek kedvelt zarándokhelye, ahol április 15-től szívesen fogadnak egyéni zarándokokat, baráti társaságokat és kirándulókat is, akik a kegytemplom szomszédságában szeretnék szabadidejüket eltölteni.

 

 

 

Iskolai és cserkészcsoportok, valamint felnőtt csoportok részére van lehetőség több napos táborozásra a máriakéméndi kegyhelyen - olvasható a zarándokszállás leírásában. A mintegy 3 hektáros terület és a templom parkja is az érkezők rendelkezésre áll, akár sátorozás formájában, akár a zarándokház használatával. A helyszín turistacsoportok, baráti közösségek, de családi pihenésre is ideális.

A terület közelében bővizű, iható forrás és patak is van. A kegytemplom autóbusszal is megközelíthető, az autóbusz-megálló a templom előtt található, ahol a menetrend szerinti járatok is megállnak. Pécsről, Pécsváradról, Mohácsról és Szederkényből is közlekednek erre autóbuszjáratok.

A templomhoz több turista- és zarándokút (Mária út, Szent Márton út) is érkezik vagy vezet tovább a Baranyai-dombság szép kirándulóhelyei felé. Összesen 160 km hosszan lehet jelzett és felfestett utakon gyalogtúrázni és zarándokolni, de a Karasica-völgye, a Pécsváradra vezető út, valamint a környék településeit összekötő utak kerékpározásra is alkalmasak. A máriakéméndi Vár-hegy és a kiépített Törökvári-pihenő is kedvelt célpont a gyalogtúrázók körében. A dombvidék kerékpározásra is kiváló alkalmat nyújt, a térségben több kiépített kerékpárút van pl. Olasz, Szederkény, Bóly, Villány vagy Mohács felé.

A környékben több kiemelkedő turisztikai attrakció is látogatható, mint pl. a pécsváradi vár, a Mecsek legmagasabb pontján, a Zengőn a kilátó, az Óbányai-völgy a pisztrángos tavakkal, a Ferde-vízeséssel, a Csepegő-sziklával, a bólyi kastélypark, a Batthyány-Montenuovo mauzóleum, a mohácsi Nemzeti Emlékpark, a mohácsi termálfürdő vagy éppen Villány, ahol a híres pincesoron kiváló borkóstolón vehetnek részt az érdeklődők.

 

A máriakéméndi szálláshely udvarán lehetőség van bográcsozásra és szalonnasütésre is. Az étkezés önellátó. A szállás konyhájában a főzéshez és az étkezéshez teljes felszerelés (tányérok, evőeszközök, poharak, edények), továbbá gáztűzhely, hűtők és mikróhullámú sütők is rendelkezésre állnak. Máriakéménden, a település központjában, a helyi boltban van lehetőség élelmiszer beszerzésére. A környékbeli éttermekből (Belvárdgyula, Szederkény) van lehetőség étel rendelésére is.

A zarándokszállás kertjében elcsendesedésre vagy labdajátékokra alkalmas fás, füves terület található. A szabadtéri foglalkozásokhoz sörasztalt és padokat tudunk biztosítani. A sátorozási lehetőségre a zarándokszállás észak-keleti udvarrészében van mód. Parkolási lehetőség a szálláshely udvarán biztosított.

 

A szállás 28 férőhelyes + 10 pótággyal 38 férőhelyessé tehető. Szobák elosztása: 1 db 2 ágyas, 5 db 4 ágyas, 1 db 6 ágyas.

A kegyhelyen a szálláshely és a közösségi tér április 15-től október 15-ig vehető igénybe. Szállásdíj: 1-2 fő 6-000 Ft/éj; 3 főtől 5.500 Ft/éj. A sátorozás díja egységesen 3.000 Ft/fő/éj. 6 éves kor alatt a szállás ingyenes.

További információk: Máriakéméndi zarándokszállás (pecsiegyhazmegye.hu)
Szállásfoglalás Biki Endre Gábor gondnoknál (Tel.: 30/452-4579).

Forrás: Pécsi Egyházmegye