Hatvan éve robog kicsik és nagyok kedvence: a Mecseki Kisvasút idén is várja az utasokat

2022. május 02. hétfő 17:36

Hatvan éve robog kicsik és nagyok kedvence: a Mecseki Kisvasút idén is várja az utasokat

1962 óta járja a Pécsi Állatkert és a Dömörkapu közti 570 méteres távot a Muki becenevű Mecseki Kisvasút. Az elmúlt hatvan évben megszámlálhatatlanul sok utasa volt a szerelvénynek, és bár napjainkban már nem működik egykori célállomása, a vidámpark, továbbra is nagy népszerűségnek örvend a mesefigurákkal díszített vonat. Nyáron három turnusban napközis táborba is várják a gyerekeket.


Vidám lurkóktól volt hangos múlt hétvégén a Mecseki Kisvasút, a kicsik és a nagyobbak is örömmel zötykölődtek a komótosan zakatoló szerelvényen. Utazás közben pedig igazi vasutasnak érezhették magukat, hiszen zászlókkal és forgalomirányító tárcsákkal adhattak jelzést a masinisztának, és persze MÁV-os sapkát is húzhatnak.

A kisvasút 1962. augusztus 20-án szállított először utasokat a mindössze 570 méteres, kanyargós szakaszon, amely az állatkertet és a vidámparkot kötötte össze. Sokak bánatára utóbbi már hosszú ideje nem működik, a területét gyakorlatilag teljesen visszavette a természet.

Néhány évvel ezelőtt annak is reális esélye volt, hogy egy időre leáll a Muki becenévre hallgató szerelvény, hiszen az állatkert felújítás miatt zárva tartott, emiatt pedig alaposan megcsappant az utaslétszám. Andróczi István, a Mecseki Kisvasútért Alapítvány - és nem mellékesen a mozdony vezetője - azonban társaival együtt nem adta fel, ennek köszönhetően pedig sikerült átvészelni ezt a nehéz időszakot. Mostanra pedig ismét népszerű programmá vált a kisvonatozás.

Andróczi István lapunk érdeklődésére elmondta, május 1-től már minden nap közlekedik a szerelvény 10 és 18 óra között. A pályát, a mozdonyt és a kocsikat folyamatosan karbantartják, de jelentősebb beruházás, így a nyomvonal meghosszabbítása sajnos a közeljövőben nem várható.

Akárcsak az elmúlt években, idén is napközis nyári tábort szervez a Mecseki Kisvasutat működtető alapítvány. A turnusok június 29-én, július 11-én és augusztus 8-án kezdődnek, és hat napig tartanak. Jelentkezni, illetve bővebb információt kérni a 20/355 46 41-es telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen lehet.

Palotás Péter - Fotó: Laufer László (archív)