Hargitai János miniszteri biztosként irányítja a csataévfordulós megemlékezés előkészítését

2021. július 09. péntek 12:35

Hargitai János miniszteri biztosként irányítja a csataévfordulós megemlékezés előkészítését

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes  dr. Hargitai János országgyűlési képviselőt a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki, derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

 

Amint az a kinevezéséről szóló dokumentumban olvasható, a kereszténydemokrata politikus ebben a feladatkörében ellátja a mohácsi csata, mint a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének meghatározó eseménye 500. évfordulójával összefüggő történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból kiemelkedő jelentőségű megemlékezés megszervezésével és az ahhoz kapcsolódó fejlesztésekkel járó teendők irányítását.

Tevékenysége  során nyomon követi és felügyeli a megemlékezés programsorozatának előkészítési és megvalósítási munkálatait annak érdekében, hogy az kulturális, történelmi, nemzeti önazonossági, térségfejlesztési és külpolitikai jelentőségéhez méltó módon kerüljön megrendezésre.

Feladatai közé tartozik többek között a megemlékezés előkészítésében és megvalósításában közreműködő szervezetek munkájának összehangolása, a mohácsi csatával kapcsolatos történeti kutatások figyelemmel kísérése.

Megbízatása révén ösztönzi és segíti továbbá a térség infrastrukturális fejlesztéseit, felügyeli a megemlékezéshez kapcsolódó kulturális és turisztikai beruházásokat, előmozdítja a megemlékezés nemzetközi megismertetését.

M. B.