Bepróbálkozik a Pécsi Vízmű: sokéves tartozásokat hajtanának be, de már alighanem késő

2018. december 18. kedd 11:55

Bepróbálkozik a Pécsi Vízmű: sokéves tartozásokat hajtanának be, de már alighanem késő

Feltehetően több százan kaptak, kapnak a napokban felszólító levelet egy budapesti ügyvédi irodától, amelyben az egykori Pécsi Vízmű nevében követelnek ősrégi, tíz évvel ezelőtti vagy annál is régebbi tartozásokat. Fizetni azonban nem feltétlenül kell, az pedig egészen biztos, hogy a jelenlegi szolgáltató, a Tettye biztosan nem zárja el a vizet a szóban forgó, esetleges tartozások miatt.  


Idestova tíz esztendeje, hogy a francia tulajdonú Pécsi Vízmű helyett a Tettye Forrásház Zrt. szolgáltatja Pécsett és néhány környékbeli településen az ivóvizet, éppen ezért igencsak meglepő, hogy a Pécsi Vízmű nevében érkeztek, érkeznek fizetésre felszólító levelek.

Számos olvasónk jelezte, hogy a napokban érkezett meg egy budapesti ügyvédi iroda levele, amelyben még a vízműves időkből származó, tehát 2009-es vagy annál is régebbi, állítólagos tartozás kifizetését követelik.

Összességében több száz ilyen levél landolhat Pécsett és az érintett további településeken lakóknál, például Kozármislenyben.

Utánajártunk, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik megkapják a felszólítást.

A Tettye nem jogutóda a Pécsi Vízműnek

A Tettye Forrásház Zrt. nem jogutóda a Pécsi Vízműnek, a francia multi kintlévőségeit sem vette át, azaz a jelenlegi szolgáltató biztosan nem küld ki csekket 2009-es vagy annál korábbi tartozásról. Tehát az is teljesen egyértelmű, hogy azok behajtásában sem vesz részt, így például a nem náluk keletkezett adósságok miatt a vizet sem fogják elzárni senkinél.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint szinte bizonyos, hogy a címzetteknek nem kell megfizetniük a követelt összeget, még akkor sem, ha a tartozás valós (tehát ha tényleg elmaradtak anno a csekkek befizetésével).

Ennek az a magyarázata, hogy alaphelyzetben az öt évnél régebbi követelések automatikusan elévülnek. Ennek számítása akkortól kezdődik, amikor teljesíteni kellett volna az adott tételt. Vagyis a gyakorlatban ez például azt jelenti, ha 2009-ben nem fizettünk be egy csekket, s arról mostantól visszaszámolva öt éven belül felszólítást sem kaptunk, nem indult az ügyben bírósági eljárás és részletfizetési megállapodást sem kötöttünk - a tartozás elévült.

Addig tehát nem kell fizetni, amíg meg nem bizonyosodunk meg róla, hogy a követelés valóban érvényesíthető-e. Célszerű válaszolni a feladónak, hivatkozva arra, hogy a tartozás elévült, már csak azért is, hogy ne kapjunk a továbbiakban hasonló leveleket.
Mindazonáltal persze bárki dönthet úgy, hogy befizeti a követelt összeget.

 

M. B. - Fotó: Pixabay