Bemutatkozik a Wassmann pincészet

2008. december 13. szombat 19:03

Bemutatkozik a Wassmann pincészet
Igazán lélekmelengető programot szerveztek vasárnapra - a Luca Napi Varázslatok programsorozat keretében - a Pécsi Kulturális Központ munkatársai a Dominikánus Házba, ahol a villányi bioborászat úttörőinek alkotásaival ismerkedhetnek a bor és a gasztronómia iránt komolyabban érdeklődő pécsiek.

Az italtechnológiai szakmérnökként végzett heidelbergi Ralf Wassmann és Susann Hanauer egy szakkönyvben olvastak Villány kitűnő adottságairól, majd miután jöttek, láttak, és kóstoltak, 1998-ban házat, pincét és szőlőt is vettek a dél-baranyai kisvárosban. A kezdetektől fogva ökológiai gazdálkodásban gondolkodtak.

Mindketten állítják, hogy e tekintetben a borvidék nagyon sokat fejlődött, a legtöbben már a természettel harmóniában termesztik a szőlőt. Annyiban ők mégis előbbre járnak, hogy 2006-os portugieserük az első villányi biobor. Évente közel négyezer liter boruk készül, fajélesztő használata nélkül, hagyományos módon préselve, valamint fakádban erjesztve.

Világfajták, helyi-, illetve hazai nagy kedvencek is megtalálhatóak szőlészetükben, így a vasárnapi borsorban kóstolhatunk simogató chardonnayt, szigorú olaszrizlinget, valamint Villány „házivörösét" a portugiesert és a savak játékáról híres, méltán népszerű kékfrankost is. A kóstolást Újláb Tamás, a PNSZ művészének játéka teszi teljessé.


Időpont: 2008-12-14
Helyszín: Dominikánus Ház
Kezdés: 16:00
Belépő: 1000 Ft

B. G. - Illusztráció: flickr.com