A mohácsi Duna-híd a Pécs és Szeged közötti közlekedési kapcsolat megteremtésének a kulcsa

2018. július 16. hétfő 19:27

A mohácsi Duna-híd a Pécs és Szeged közötti közlekedési kapcsolat megteremtésének a kulcsa

Öntsünk tiszta a vizet a pohárba, avagy a Dunába címmel tett fel kérdést a szaktárca államtitkárának dr. Hargitai János kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a mohácsi híddal kapcsolatban hétfőn este az Országgyűlésben. A válasz megnyugtató volt, a kormány számol a híd megépítésével, amely a Pécs és Szeged közötti közúti kapcsolat kulcsa lehet. 


A közelmúltban különféle híresztelések rebbentek fel azzal kapcsolatosan, hogy a kormány állítólag lefújta mohácsi Duna-híd építésének előkészületeit. Erre az szolgáltatott apropót a balliberális sajtó számára, hogy eredménytelennek nyilvánították a már futó, az előkészítésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Kiderült azonban, hogy arról van szó, hogy új eljárás kiírását tervezik, amely az eddigiek mellett útépítések tervét is tartalmazza, többek között az 57-es főút az autópálya és Mohács közötti szakaszának kétszer kétsávosra bővítését.

Dr. Hargitai János, a mohácsi választókerület országgyűlési képviselője a még esetlen mindig meglévő kételyeket eloszlatandó kérdést intézett hétfőn este a parlamentben Cseresnyés Péterhez, a Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárához: - Öntsünk tiszta a vizet a pohárba, avagy a Dunába! Mi újság a mohácsi Duna-híd előkészületeivel?

A „tiszta víz" mindenki számára megnyugtató lehet (az ellendrukkereket kivéve). Cseresnyés Péter válaszában ugyanis szintén megerősítette, szó sincsen a beruházás törléséről, éppen ellenkezőleg.

A kormány a vidékfejlesztési stratégiája részeként tervezi, hogy megteremti a közvetlen közúti kapcsolatot Pécs és Szeged között, ennek pedig kulcseleme a mohácsi Duna-híd.

Éppen azért volt, illetve lesz szükség az új közbeszerzési eljárásra, hogy az új szakpolitikai célkitűzésnek megfelelően módosított műszaki elemeket is tartalmazza.

Többek között az M6 autópálya és Mohács (közötti szakaszon a meglévő kétszer egysávos 57. sz. főút kétszer kétsávosra történő fejlesztésének tervezése kiviteli terv szintig, az 56-57. sz. főutak körforgalmi csomópontja és az új mohácsi Duna-híd közötti szakaszon az út 11,5 tonnára történő burkolat-megerősítésének tervezését, a új mohácsi Duna-híd előkészítését;

Szekó József, Mohács polgármestere már ezt megelőzően is cáfolta, hogy a Duna-híd projekt meghiúsult - Szándékosan hamis híradással riogatják a mohácsiakat. - A valóság az, hogy a kormány nem állította le a mohácsi Duna-híd építés előkészítését, hanem arról döntöttek, hogy program bővített tartalommal, magasabb műszaki színvonalon valósuljon meg - fogalmazott a polgármester.

M. B.