Nemzetközi Képzési és Innovációs Központot hoznak létre Pécsett

2014. október 08. szerda 16:00

Kutatási, fejlesztési és innovációs központtal egységben nemzetközi hallgatói és képzési központot valósít meg közösen Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem - az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József rektor.

A nemzetközi hallgatói és képzési központ multifunkcionális feladatot tölt be: a külföldi egyetemi hallgatók adminisztrációs és tájékoztatási igényeinek kiszolgálása mellett egyúttal kulturális és találkozási centrum, emellett idegen nyelvű és nemzetközi felkészítő- és előképzések, továbbá képzések szervezése, a város és az Egyetem népszerűsítése a külföldi egyetemi hallgatók és a nemzetközi képzések számának növelése érdekében.

Páva Zsolt polgármester az együttműködés kapcsán elmondta:
„Határozott célom, hogy Pécs minden segítséget megadjon az egyetemnek azért, hogy minél több külföldi diák tanulhasson a városban. Azt szeretnénk elérni, hogy megduplázzuk és mintegy évi 8 milliárd forintra növeljük azt az összeget, amelyet itt Pécsett költenek el. Úgy gondolom, ez ma az első lépés mindehhez."


Bódis József, az egyetem rektora hangsúlyozta:
„A Pécsi Tudományegyetem stratégiai célkitűzése a külföldi hallgatók létszámának növelése, és az ehhez szükséges szolgáltatási rendszer folyamatos fejlesztése, bővítése. Örömteli az a tény, hogy ma közel 400-zal több, határon túlról érkezett hallgató tanul a PTE-n, mint az előző tanévben, és minden esély megvan rá, hogy ez a - jelenleg mintegy 2230-as - összlétszám tovább emelkedjen.

Az egyetem és Pécs Megyei Jogú Város vezetése egyetért abban, hogy ehhez a célkitűzéshez kapcsolódóan szükség van a belvárosban egy olyan hallgatói szolgáltató központra, nevezetesen a Nemzetközi Képzési és Innovációs Központra, ahol a diákok egy helyen, ezáltal sokkal gyorsabban és egyszerűbben intézhetik azokat az adminisztratív ügyeiket, melyeket jelenleg a város különböző pontjain tudnak csak bonyolítani." - mutatott rá a központ fontosságára Bódis József.

A fejlesztéshez az egyetem biztosítja a helyszínt továbbá kidolgozza a szakmai tartalmat, a város pedig vállalja, hogy a szükséges kiadások fedezetét pályázati úton, uniós és kormányzati források megszerzésével biztosítja.