Európai Nyelvi Díjat kapott a pécsi egyetem MagyarOK projektje

2013. szeptember 27. péntek 09:33

Európai Nyelvi Díjat kapott a pécsi egyetem MagyarOK projektje

Idén két igazán különleges felsőoktatási projektnek ítélték oda az Európai Nyelvi Díjat. Az újszerű és példaértékű nyelvoktatási programok elismerésére szolgáló díjat Budapesten, az Európai Nyelvi Koktélbáron adták át.

A Nyelvek Európai Napját, Európa nyelvi sokszínűségét ünnepelték csütörtökön az unió országaiban. A kezdeményezés egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás és nyelvtanítás fontosságára. E téren számos újdonsággal, kiemelkedő gyakorlattal találkozhatunk, amelyeknek elismerésére hívta életre az Európai Bizottság az Európai Nyelvi Díjat. Magyarországon 2002 óta díjazza a kreatív és innovatív nyelvtanítási módszerek kidolgozóit az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány.

Idén két olyan felsőoktatási program kapott Európai Nyelvi Díjat, amelyek az iskolai és az iskolán kívüli nyelvtanulás ötvözésével hatékonyan motiválják a diákokat és a tanárokat az aktív nyelvhasználatra.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, Virtuális szaknyelvi műhely című projektjében spanyol és angol nyelvű, magyar turisztikai tartalmú internetes oldalakat hoznak létre a diákok. A közösen szerkeszthető honlap - az úgynevezett virtuális osztályterem - az órai munka kiegészítésére jött létre. Különös értéke a programnak, hogy valós eseményeket, embereket is bevonva, éles helyzetbe hozza a diákokat. Emellett kreatív és interaktív módon fejleszti a hallgatók szaknyelvi tudását, akik számára a közös és tartalmas munka így szinte szórakozássá válik.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Nemzetközi Oktatási Központ MagyarOK című projektje élményalapú nyelvtanulást támogat olyan fiatalok számára, akik a magyart, mint idegen nyelvet tanulják. A program keretében új tankönyvcsaládot hívtak életre, amelyhez kapcsolódóan a külföldi hallgatók számára internetes játékokat, a pedagógusoknak módszertani segédeszközöket tettek elérhetővé. A kurzusokhoz kapcsolódó kulturális programok, a hétköznapi életben szerzett nyelvi tapasztalatok is beépülnek a tanulási folyamatba, és ezekkel is elősegítik a külföldi fiatalok magyarországi beilleszkedését.

Az oktatás és képzés minden területéről lehet pályázni az Európai Nyelvi Díj elnyerésére. A korábbi években a díjazottak között volt jelnyelvet népszerűsítő honlap, online nyelvvizsga felkészítő program, jogi szaknyelvi képzés és gyerekeknek szóló játékos nyelvtanulási vetélkedő is. Az Európai Nyelvi Díjjal elismert projektek listája és a pályázati feltételek megtalálhatók a programot koordináló Tempus Közalapítvány honlapján.