Bódis József: szeptemberben egyeztethetnek az intézményi átalakításokról

2015. szeptember 02. szerda 10:34

Bódis József: szeptemberben egyeztethetnek az intézményi átalakításokról

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) várhatóan szeptember második felében egyeztet a tervezett intézményi átalakításokról a felsőoktatási államtitkársággal - mondta Bódis József, az MRK elnöke, a Pécsi Tudományegyetem rektora a Kossuth Rádió 180 perc című keddi műsorában.

A rektor kifejtette: az egész felsőoktatást érinti az átalakítási folyamat, amely jelenleg a közepénél tart. A struktúraváltás változásokat hoz egyes intézményeknél, amelyek viszont vélhetően élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy e változásokat a szenátusnak el kell fogadnia. Várhatóan sok konzultáció lesz, különösen azokban az esetekben, amelyekben "eddig nem volt olyan meggyőző az államtitkárság érvrendszere" - magyarázta.

Bódis József kiemelte: "nyilvánvaló, hogy bizonyos akarattal szemben nem lehet, nem tanácsos komoly változásokat hozni", és még komoly munka van hátra.

Az MRK vezetője azt mondta, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár két napja tájékoztatta őket a várható lépésekről. A fenntartó álláspontja szerint az átalakításokról az érintett intézményekkel kell konzultálni, nem az MRK szintjén. Az MRK azonban úgy látja, hogy ha komoly érdeksérelem tapasztalható az átalakítás miatt, a szervezetnek segítenie kell a probléma megoldásában - mondta.

Bódis József arról is beszélt, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem a jelenlegi szerkezetében, felállásában és teljesítményével felhívta magára a figyelmet itthon és a világban is, ezért hallani többet az esetleges átalakításáról. Ugyanakkor a vidéki főiskolák esetében a jelentős hallgatói létszámcsökkenés veszélyezteti egy-egy intézmény létét, és ha ezen az integráció segít, akkor az támogatható, de az más kérdés, hogy az integráció milyen elvek mentén, milyen szabályozással valósul meg - vélekedett.

MTI