Vége szakad a szép napoknak: szomorkás, esős, borongós idő várható a héten

2019. szeptember 22. vasárnap 17:10

Vége szakad a szép napoknak: szomorkás, esős, borongós idő várható a héten

Nagyot fordul az időjárás a következő napok során: az eddigi napsütéses, késő nyárnak vége szakad, s borongós, őszies napok várnak ránk.

 

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és kisebb-nagyobb szünetekkel többfelé várható eső, zápor. Délnyugaton és északkeleten néhol zivatar is kialakulhat, a legtöbb csapadék is ezeken a tájakon valószínű.

A szél déliesről északira, északkeletire fordul, és sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.  

Kedden fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, és az ország nagy részén legalább rövid időre kisüt a nap, a legtöbb napsütés az északkeleti tájakon várható. Kezdetben délen még előfordulhat eső, zápor, majd ott is megszűnik a csapadék.

Az északi, északkeleti szél főként a nap első felében gyakran megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett északi völgyekben ennél hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között valószínű.  

Szerdán napközben keleten többnyire erősen felhős lesz az ég, és több helyen is valószínű eső, zápor, míg másutt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és csupán helyenként lehet csapadék. Késő délutántól azonban a nyugati tájakon felhősödés kezdődik és estétől ott egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között valószínű.

Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég, délután kezdhet a Dunántúlon vékonyodni, szakadozni a felhőtakaró. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat.

Az északnyugati szél több helyen megélénkül, helyenként erős lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között valószínű.

Pénteken keleten is csökken a felhőzet, és változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Helyenként alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Hajnalban átmenetileg pára-, ködfoltok képződhetnek.

A délire forduló szél időnként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között valószínű.

Szombaton a hajnalban képződő pára- és ködfoltok feloszlását követően kezdetben változóan felhős lesz az ég, délutántól azonban a nyugati, északnyugati területek fölé már egyre több felhő érkezik, és ott már eső, záporeső is előfordulhat. A déli szél gyakran megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű.

Forrás: OMSZ