Újra négy blokkal működik a Paksi Atomerőmű

2022. október 07. péntek 16:02

Újra négy blokkal működik a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel - jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára.

 

 

A minisztérium közleménye szerint a Paksi Atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés közel felét adja, ezzel stratégiai szerepet játszik a hazai áramellátásban és a külföldi kitettségek mérséklésében, a rezsicsökkentés fenntartásában és nélkülözhetetlen a klímasemlegességi célok elérésében is.

Az erőmű 1. blokkjának éves nagy karbantartása augusztus elején kezdődött, melynek része volt többek közt a reaktortartály és a főberendezések ciklikus vizsgálata is. A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos valamennyi tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal felügyelte.

A visszaindítás a tegnapi napon megkezdődött, így az atomerőmű mind a négy blokkja ismét üzemel.

A Paksi Atomerőműben az előírásoknak megfelelő üzemanyagtartalék rendelkezésre áll, az üzemanyag szállítása a terveknek megfelelően történik - olvasható a minisztérium közleményében.

MTI