Szerenádozó zenészeket büntetett a NAV a szerelmesek napján

2012. február 17. péntek 09:51

Valentin-napon is ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi régiójának revizorai: egy karikaturistát és szerenádot adó muzsikusokat kaptak rajta, hogy szabálytalanul végzik tevékenységüket, és nyugtát sem adnak - tájékoztatta a Jegyinák Attila, a NAV regionális sajtóreferense pénteken az MTI-t.

Az adóellenőrök a megyei hirdetőújságokban leltek rá több, a Valentin-naphoz köthető hirdetésre. Ezek közül az egyik esetben egy karikaturista ajánlata keltette fel érdeklődésüket, akivel fel is vették a kapcsolatot. Az egyik adóellenőr küldött néhány képet, melyek alapján elkészült a rajz a képzeletbeli kedvesnek. Az átvételkor kiderült, hogy a művész adószám kiváltása nélkül végezte adóköteles tevékenységét, és így nyugtaadási kötelezettségének sem tudott eleget tenni.

A szerelmesek napja alkalmából a revizorok egy szerenádot is rendeltek. Az operatív ellenőrök egy esküvői hirdető portálon bukkantak rá az együttesre, melynek egyik tagjával fel is vették a kapcsolatot. Az egyik ellenőr elmondta, hogy a barátnőjét szeretné meglepni egy romantikus szerenáddal Valentin-nap estéjén.

Az együttes három tagja - egy énekes, egy gitáros és egy kongás - felsorakozott az utcán, és kezdetét vette az alkalmi műsor, melyet az erkélyen várakozó adóellenőr hölgy és a hangos zenére, énekre összesereglett szomszédok végighallgattak. A megrendelő ellenőr megköszönte a szerenádot, kifizette a zenészeknek az előre meghatározott szolgáltatási díjat, melyről azonban nem kapott bizonylatot. A társasházból kiérkező ellenőrtársával igazolták magukat és megkezdték az ellenőrzést.

A zenészek először azt hitték "kandi kamerával" filmezik őket, de hamar belátták, hogy valóban az adóhivatal ellenőreivel állnak szemben. Itt is kiderült, hogy a zenészek adószám kiváltása nélkül végezték tevékenységüket, ezért nem is volt lehetőségük nyugtát kiállítani.

Az "Valentin-napi ellenőrzések" miatt kiszabható mulasztási bírság egymillió forintig is terjedhet.

Jegyinák Attila közölte, az adóellenőrök a korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is a tipikus napi élethelyzetekben ellenőrzik a szolgáltató szektor sajátos területeinek nyugta-, illetve számlaadási fegyelmét, elősegítve ezzel az adóelkerülő magatartások visszaszorítását.