Országszerte tovább romlik a levegő minősége

2021. december 16. csütörtök 15:20

Országszerte tovább romlik a levegő minősége

Több helyen romlott a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció miatt - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-t. 

 

 

A levegőhigiénés index alapján veszélyes a levegő minősége Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon, Sajószentpéteren és Vácon.
Egészségtelen minősítést kapott négy település: Budapest, Salgótarján, Szolnok és Tatabánya. További tizenegy település levegője kifogásolt - tették hozzá.

Az NNK felhívta a figyelmet, hogy veszélyes levegőminőség esetén az egészséges emberek is légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légúti betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, így szükségük lehet egyéni védekezésre, például inhalátor használatára is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére.

Azt kérik, hogy ahol veszélyes vagy egészségtelen a levegőminőség, ott az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban.

Az NNK kiemelte azt is, hogy a kis méretű aeroszolrészecskéket a maszkok hatékonyan szűrik, így viselésükkel csökkenthető a kitettség mértéke. Nagyon fontos továbbá, hogy a kedvezőtlen kültéri levegőminőség ellenére se feledkezzenek meg a belső terek rendszeres szellőztetéséről. Forgalmas utak mentén ajánlott csúcsidőszakon kívül kinyitni az ablakokat - tették hozzá.


A meteorológiai előrejelzés alapján a hétvégén a megélénkülő szél hatására javul majd a levegőminőség - írta az NNK.

MTI