Mentett parlagi sasokat engednek vissza a szabadba

2019. november 03. vasárnap 17:10

Mentett parlagi sasokat engednek vissza a szabadba

Természetvédelmi együttműködés eredményeként egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sast engednek szabadon november 6-án a Jászberényi Sasközpontból - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel. 

 

 

 

A fiatal sast lakossági bejelentés alapján találták Somogyvámos közelében, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BFNPI) került. A madáron nem volt nyoma sérülésnek, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) állatorvosához vitték. A kezelésre jól reagált, teljesen felépült, jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) tulajdonában álló Jászberényi Sasközpontban várja, hogy újra szabad legyen.

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált parlagisas-védelmi projekt, a PannonEagle LIFE egyik partnerszervezete, a Szerb Madártani Egyesület (BPSSS) munkatársa találta meg Orosháza közelében röpképtelen állapotban, legyengülve. A Szegedi Vadasparkban a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően felépült és a Sasközpontba került. Mindkét felgyógyult madarat innen engedik szabadon.

A sasokat műholdas jeladóval látják el a szakemberek annak érdekében, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése visszaigazolhatja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, valamint lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.

MTI