Tasnádi: "Rengeteg gondom volt"

2008. május 09. péntek 09:36

Tasnádi:
Csütörtökön este Tasnádi Péter polgármester volt a vendég a VOKE Vasutas Művelődési Házban, a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület nyilvános fórumán. Az Értelmiségi Klub estjén a városvezető beszélt az elmúlt ciklus örökségéről, az általuk felülvizsgálni kívánt szerződésekről és az EKF-ről. De nem maradt el Debrecen finom ekézése, s egy, a „negatív híreket keltő sajtóról" szóló megjegyzés sem.

A klub termében ezúttal úgy harmincan voltak kíváncsiak a város első emberének szavaira, s a kétrészes műsor második felében még néhányan távoztak is az amúgy végig nyugodt hangnemű fórumról.

A műsorvezető, dr. Horváth Csaba először arra várt választ, hogyan értékeli az elmúlt évet, mind a pozitív, mind a negatív történések tekintetében. A polgármester szerint Pécs élhető város, ahol valóban jó élni, a fejlesztésekről szólva pedig az EKF-et és a Pólusprogramot emelte ki, valamint a panelprogramot, de a tervezett szállodaépítések egy része is elindult már.

A sajtó kelti a hangulatot

A fórum egyik résztvevőjének megjegyzésére, miszerint nem elvitatható, hogy Pécs egy élhető város, de mégis folyamatosan negatív hírek jelennek meg, Tasnádi úgy reagált, bizonyos internetes hírportálok, lapok arra törekednek, hogy a városban, és az önkormányzat körül egyfajta negatív hangulatot keltsenek. A polgármester szerint erősíteniük kell a kommunikációjukon.

Ugyanakkor megjegyezte: „Rengeteg gondom volt, főként azon döntések miatt, amelyek még az előző ciklusban születtek. Sok mindent nem lehetett már újrakezdeni, így az EKF beruházásainak helyszínei már az előző ciklusban eldőltek, rossz döntés volt az Expo Center, amely mára hárommilliárdos teher. A Magasház ügye kudarc számomra, az épület szinte bumerángként tért vissza városhoz - ezúttal talán találtak rá komoly vevőt."

A polgármester elmondása szerint saját kormányának döntéseit is nehezen élte meg, majdhogynem elviselhetetlen szintre csökkent az oktatás állami finanszírozása - részben ezért, s részben a gyermeklétszám csökkenése miatt vágtak bele az alapfok átalakításába, s kezdik meg a középfokú rendszer átszervezését.

A város költségvetési helyzetéről szólva elismerte, az önkormányzat adósságállománya jelenleg 19 milliárd, ám szerinte 2005 végén már hárommilliárdos működési, és tízmilliárdos fejlesztési hitellel rendelkezett Pécs. Már ekkor megszülettek azok a döntések, állította, melyek a további hitelállomány mértékét megalapozták. Az előző testület döntött arról, hogy az EKF-hez hitelt vesz fel Pécs, amelyből részben - az által is szükségesnek ítélt - útfelújítási programot is megvalósítják - mutatott rá a polgármester.

Hozzátette azt is, hogy több olyan előző ciklusból örökölt szerződése van Pécsnek, amelyen változtatni szeretnének, így példaként említette a PÉTÁV Kft. tulajdonostársával kötött szerződést, a vízmű esetén a francia magáncéggel aláírt kontraktust is. Kijelentette, a távhő árának csökkentése érdekében jelenleg is kemény tárgylásokat folytatnak a hőerőművel.

Állítása szerint több tízmilliós kár éri közvetve a várost, közvetlenül a PVV Zrt.-t az előnytelen hóeltakarítási szerződésből kifolyólag. A polgármester úgy véli, a parkolási rendszer üzemeltetését is - ha lehet még a megállapodás lejárta, 2012 előtt - visszavenné Pécs.

A kulturális főváros programról úgy vélekedett: „sokan azt mondják, csúszásban vagyunk, de kérdem, mihez képest?" Mint mondta, a projektek elkészülnek 2010-re, s ha nem is az év januárjára, de tavaszra biztosan. Bár lesznek a városközponton kívüli közterek esetében olyan munkák, melyeket csak őszre fejeznek be - tette hozzá.

A polgármester szerint 2010-ben nem az a lényeges, hogy hány világsztár érkezik a baranyai megyeszékhelyre, hanem az, hogy a város sokszínűségét, saját kulturális életét be tudja mutatni Európának.

Debrecenre utalva elmondta, Pécs szellemi örökségére, kulturális értékeire építve pályázott a címre, arról azonban nem tehet, mondta (kemény ellentmondásba kerülve az Expo Centerről mondott saját szavaival - a szerk.), hogy nem húztak eddig fel olyan megalomán épületeket - mint az M3-as autópálya melletti városban -, amelyek fenntartásába az ottani az önkormányzat belerokkan, miután nem tudja megtölteni azokat programmal.

Kép és szöveg: B. M.