Akár színészlakások is épülhetnek a Bóbita Bábszínház régi épületében

2014. március 19. szerda 13:06

Akár színészlakások is épülhetnek a Bóbita Bábszínház régi épületében

Évek óta üresen áll a Bóbita Bábszínháznak egykoron otthont adó, valaha szebb napokat látott Mária utcai épület (képünkön). Az önkormányzat korábban több koncepciót is kidolgozott az ingatlan hasznosítása érdekében, jelenleg két verzió látszik életképesnek. Hoppál Péter, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke amondó, hogy - noha még nincs végleges döntés - nagyobb esélyt lát egy nemzetiségi központ mintsem színészlakások kialakítására az épületben. Bár utóbbiakra is szükség lenne, így ezt az elképzelést sem vetették még el a döntéshozók.

Több esztendeje nem rendeznek már előadásokat a Bóbita Bábszínház belvárosi, műemléki védettségű egykori épületében. Az erősen leromlott állagú, felújításra szoruló - tavaly még egy autóbaleset szenvedő alanyaként is címlapokra kerülő -,  ingatlan hasznosítási terveit illetően erősen leszűkült az önkormányzat mozgástere.


Hoppál Péter képviselő, a kulturális bizottság elnöke a Pécsi Újság.hu megkeresésére azt mondta, hogy "az épület további hasznosításának elengedhetetlen feltétele, hogy eredményes legyen az ingatlan felújításához és rendbetételéhez szükség külső források előteremtése".

Hozzátette, jelenleg három terv létezik az ingatlan hasznosítására vonatkozóan.

A legújabb - de Hoppál szerint "nem a legjobb" - elképzelés szerint színészlakásokat alakítanának ki, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nincs több konkrétum, így azt sem tudni, hogy hány lakást, milyen forrásból és mikorra.

- Én nagyobb esélyt látok arra, hogy az épület a Pécsett zajló nemzetiségi élet központja legyen - árulta el. Szerinte ennek az elképzelésnek a megvalósításához is külső források bevonására lenne szükség, hiszen a ház több száz millió forintra tehető felújítására az önkormányzatnak jelenleg nincs pénze.

A nemzetiségi klubok, szervezetek életét megkönnyítő központ létrehozása elsősorban az épület helyi kiaknázását célozza, de Hoppál szerint létezik egy, a kormánnyal közösen kidolgozott koncepció is a hasznosítást illetően. Mindenesetre a legjobb esetben is csak hónapok múlva derül ki, hogy az illetékesek melyik elképzelés mellett teszik le voksukat, így a további fejleményekre várhatóan még legalább fél-, de akár egy évig is várni kell.

Színészlakásokra azonban mindenképpen szükség lenne, hiszen a Tettyén található egykori otthonban sem laknak már művészek, miután az az ház is az enyészeté lesz hamarosan - hacsak nem történik valami csoda.

Mindenesetre Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója szerint mindenképpen jó volna, ha újabb lakásokat alakítanának ki Pécsett, hiszen a városban jelenleg mindössze egy-két olyan - önkormányzati tulajdonú - művészlakás van, ahol a vendégművészek ideiglenesen meghúzhatják magukat.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva