A Pécsett legendássá vált szerzetes-tanár, Sixtus atya vezetésével sörfőzdét alapított a Zirci Apátság
2015. szeptember 12. szombat 07:29

Hetente akár 12-14 ezer liter prémium kategóriájú sört készítenek a Zirci Apátság pincéjében nemrég beüzemelt manufaktúrában. A sörfőzés ötlete a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának egykori legendás szerzetes-tanárától, a rend zirci központját 2011 óta főapátként irányító Dékány Árpád Sixtustól ered.
Azok számára, akik annak idején akár diákként, akár szülőként kerültek kapcsolatba Sixtus atyával (lásd felső keretes írásunkat), nem jelentett nagy meglepetést, hogy öt évvel ezelőtt ő lett a pécsi iskolát is fenntartó ciszterciek zirci főapátja.
Névjegy
- Hogy jött a sörfőzés ötlete? Milyen előzményekkel bírnak a hazai ciszterciek e téren?
- A török idők után, amikor visszatértek Zircre a heinrichaui ciszterciek a szerzetesélet újraindításával párhuzamosan megkezdik a sörfőzést, a feljegyzések szerint 1735 októberében. E tevékenységük később abba maradt, ugyanis az apátság épületének bővítésével a főzdét el kellett bontani, így a sörfőzés az apátság falain kívülre került. A közelmúltban pedig azon töprengtünk, miként tudunk olyan vállalkozásba fogni, ami illeszkedik a turisztikai beruházásainkhoz, egyben bevételt is termel, ugyanakkor hasznos, alkotó tevékenység is. Megjegyezném, hogy tavaly az eladott belépők alapján 40 ezren látogatták meg a Zirci Apátságot.
- Ha csak az előállításhoz szükséges eszközöket nézzük, ez nem olcsó mulatság. Kaptak ehhez bármilyen anyagi segítséget?
- A tervektől a megvalósításig minden egyes lépést kizárólag saját forrásból valósítottunk meg. Tehát sem állami, sem EU-s, sem egyházi anyagi támogatást nem kaptunk a sörfőzde kialakításához. Mi azt az utat választottuk, hogy saját innovációval, megvalósítással, emberekkel, helybéli munkaerővel és amennyire lehet magyar erőforrásokkal, illetve alapanyagokkal álljunk neki a munkának.
- Mennyibe került a beruházás?
- Ha az előkészítő munkálatokat is beleszámolom, körülbelül 200 millió forintba.
- Milyen sörök szerepelnek az apátsági repertoárban?
- Világos pils-, valamint belga-típusú söröket és búzasört készítünk, amelyek minősége a „high quality" kategóriába tartozik. Bátran mondhatom, hogy Európa legjobb minőségű sörei a ciszterci főzdékből kerülnek ki, mi azonban nem szerettünk volna rögtön egy nagyon drága termékkel előállni (lásd alsó keretes írásunkat). Ugyanakkor egyértelmű volt, hogy nem a tucatgyártásban kívánunk részt venni.
- Mekkora mennyiséget tud előállítani az apátság?
- A teljes kapacitás tizenhat egyenként 2400 literes űrtartalmú tartályt jelent. Egy időben körülbelül 32 ezer liter sört tárolunk a pincében. A sör megfőzésétől számított húsz-huszonkét nap után tekinthető érettnek az ital. Nagyjából havi ciklusokban cserélődik ki a tartályokban lévő mennyiség, azaz ha nagyon megfeszítjük magunkat, akkor hetente 12 és 14 ezer liter közötti mennyiségű sört tudunk főzni. Hozzátenném, hogy ez nem sok.
- Hogy áll össze a csapat? A sörmesteren kívül netán közgazdász végzettségű szerzetes is segíti a munkájukat?
- Leginkább a józan paraszti ész és némi rutin alapján, így olyan embereket is magunk mellé állítottunk, akik rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal. A sörfőzde fix létszáma kilenc fő, amiben benne van az ügyvezető, a sörfőzőmester, az adminisztratív munkatársak, értékesítők és a segédmunkások is. Ez egy kis manufaktúra, azonban ahhoz elég nagy, hogy a munkamegosztásban egyfajta leképezése legyen egy nagyobb cégnek.
- Az apátsági sörök receptje gondolom titkos, de a felhasznált alapanyagokról mit lehet tudni?
- Ahhoz, hogy ilyen minőségű sört tudjunk előállítani komoly szakmai, többek között mikrobiológiai tudás, tájékozottság szükséges, ebben van segítségünkre a sörmester, ennek részletei az ő titka. Az alapanyagok közül Bajorországból hozatjuk a malátát, a sörélesztőket és a komlót olyan, főként környező országokból szerezzük be, ahol az éghajlat lehetővé teszi azok magas minőségű előállítását, például Szlovákiából, Csehországból, Németországból és Ausztriából. A sörfőzés a borkészítéshez hasonlóan alkotó munka.
Tálca helyett dobozban
- Szinte rögtön a főzés kezdetétől van érdeklődés, ugyanakkor magát a folyamatot leginkább azért nem mutatjuk be a látogatóknak, mert sörfőzéshez - a már említett mikrobiológiai okok miatt - steril környezet szükséges. Mivel nem pasztőrözött sörökről van szó, ezt a munkát nekünk is úgymond karanténban kell végezni. Ha kialakul a végleges munkarend, akkor ennek lehetőségét is fontolóra fogjuk venni. A háromféle sört legolcsóbban, termelői áron és legfrissebben az apátsági látogatóközpontban lehet megvásárolni.
- Milyen terv alapján tervezik az értékesítést, terjeszkedést?
- Egy nagykereskedővel is van már szerződésünk, rajta keresztül látjuk el a kiskereskedelmi partnereinket, ugyanakkor háromfős értékesítési csapatunk is van, amely országszerte jó néhány neves vendéglátóhelyen értékesítette söreinket. A pénteken kezdődött budapesti Főzdefeszten például kétszáz hordós mennyiséggel veszünk részt, s tetemes mennyiségű palackos sörrel.
- Pécsett elérhetőek már termékei?
- Pécset is tervezzük bemutatni söreinket, de ez egyelőre kapacitáshiány miatt nem történt meg. Mivel a városban komoly hagyományai vannak a sörgyártásnak és fogyasztásnak, ezt egy „nagyobb durranás" keretében szeretnénk megvalósítani.
B. G.
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Hűvös éj után napsütéses napunk lesz...
- Megúszta a börtönt a kollégáit...
- A németek elhurcolására emlékezünk:...
- Több mint egy hónapja hiába keresnek...
- Szállást keres a Szentírás - Új...
- Magukat rendőrnek álcázva csapott le...
- Fiatal rablók tartották rettegésben...
- Dobrev Klára úgy érzi, eljött az ő...
- Kiszámította a KSH, hogyan alakult az...
- Állatorvosi ügyelet a hétvégén...