Városi tévé: nem rúgnak ki senkit

2008. július 22. kedd 21:53

Új műsorstruktúra-tervezetet készítettek a közemúltban ügyvezetőcserén átesett városi televíziónál, s az előzetesen betervezett negyven milliós fejlesztési támogatást is megkapja a cég az önkormányzattól - igaz, nem fejlesztésre, hanem a további működést biztosítandó. A felkért főszerkesztőnek, Mokos Tibornak egy pénzügyileg ésszerűbb szerkezetben kell gondolkodnia. Az őszre felálló, leendő városházi médiaház részeként működő médiumnál azonban egyelőre megmaradhat a mostani szerkesztőségi létszám, ugyanis a vezetőség szerint a meglévő huszonnyolc főre mindenképpen szükség van egy tévé működtetéséhez.

Mint korábban beszámoltunk róla, Keresnyei János távozása után dr. Éberling Lászlót nevezte ki a tulajdonos Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. (PHVV) vezérigazgatója a Pécs TV Kommunikációs Kft. (Pécs TV) élére is. A Pécsi Hírek Kft. ügyvezető igazgatója akkor ukázba kapta: ki kell dolgoznia egy takarékossági programot, s hozzá kell kezdenie egy városházi médiaközpont létrehozásához.

Nem lesz "közös szerkesztőség"

Az ügyvezető szerint valószínűsíthető, hogy a Pécsi Hírek, városházi hetilap, és a Pécs TV által működtetett Mediterrán Rádió, valamint a tévé közös hírszerkesztőséget alakít majd ki a jövőben, ám a korábban szóba kerülő "közös szerkesztőség" már csak a szakmai sajátosságok miatt sem jöhet létre. A gazdasági ügyeket, a hirdetési részleget és a kiegészítő tevékenységek ellátását a spórolás miatt azonban könnyen lehet, hogy központosítják.

Friss hír, hogy egy új, a város költségvetésében Pécs TV-s fejlesztésekre még az év elején elkülönített keret is rendelkezésre áll már mindehhez.

A közgyűlés nyári ülésszünetében a döntéseket meghozó Önkormányzati Bizottság kedden mondta ki ugyanis az áment a negyvenmillió forintnyi támogatás folyósítására. Ezt az összeget elviekben csak fejlesztésekre lehetne fordítani, ám most - a szűkös anyagi mozgástér miatt - a társaság életben tartásához hívják segítségül a forrást. (Kérdés persze, hogy a jócskán elöregedett eszközpark megújításával ezek után mi lesz?)

Az új ügyvezető a döntés után elmondta lapunknak, hamarosan mélységeiben is meg tudják majd vizsgálni a társaság gazdasági helyzetét, ugyanis az első félév mérlegét a napokban kapják készhez. Ha ez megtörténik, a mainál jóval tiszábban látnak majd a cég mozgásterét illetően.

A gazdasági átvilágítástól függetlenül már kineveztek egy, a televízió operatív irányítására hivatott szakembert főszerkesztőnek Mokos Tibor, az eddigi felelős szerkesztő személyében. Az ő dolga volt, hogy kidolgozzon egy költséghatékonyabb, az eddigieknél gazdaságilag ésszerűbb műsorstruktúra-tervet - mindez az ügyvezető előtt van már.

Az is bizonyos, hogy az Uránia mozi működtetésétől megszabadul a Pécs TV. Tekintve, hogy önmagában évi húszmilliós veszteséget termelő üzletágról van szó, ezzel komoly teher eshet le a társaság válláról. További takarékossági intézkedésekre azonban így is szükség lesz még.

Mint megtudtuk, a műsorok elkészítésében részt nem vevő munkatársakkal együtt harmincegy fő dolgozik a tévé szerkesztőségénél. Az ő állásuk továbbra is megmarad, ugyanis az ügyvezető szerint ekkora létszám alatt csak bajosan lehetne televíziós társaságot működtetni. Mint utalt rá: Szegeden is hasonló nagyságú csapat viszi a városi tévét, s szerinte Pécsett sem oldható meg mindez kisebb létszámmal. 

Tudni kell ugyanakkor, az utóbbi fél évben többen önszántukból elmentek a társaságtól.

Képünk a Pécs TV Lánc utcai épületénél készült.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva