Pécs TV: távozik Keresnyei, érkezik dr. Éberling

2008. június 23. hétfő 21:34

Alapjaiban változik meg nemsokára az önkormányzati tulajdonú Pécs TV Kommunikációs Kft. (Pécs TV) működése: a társaság év közepére felélte az idei támogatásait, s ha jelenlegi formában működik tovább, augusztusra el is lehetetlenülne. Mivel az ügyvezető, Keresnyei János (képünkön) nem vállalja, hogy a megszorításokat, és az ezzel járó elbocsátásokat megtegye, lejáró szerződését sem hosszabbítja meg, azaz távozik a cégtől.

Mint azt Varga Péter, a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta, június 30-tól távozik az ügyvezető, lemondását - mint munkáltató - ő is elfogadta.

A vezérigazgató az okokat firtató kérdésünkre megjegyezte, a cég anyagi lehetőségei mára teljesen beszűkültek. A tavalyinál negyven millió forinttal (a működési és fejlesztési támogatások összesen százmillió forintot tettek ki) kevesebbet biztosított idén a város a Pécs TV számára, a társaság pedig nem igazította az új helyzethez gazdálkodását.

- A Pécs TV a pénzügyi ellehetetlenülés szélére jutott, s újabb források bevonására - sem a város, sem a tulajdonos holding részéről - nincs lehetőség. Az egyetlen megoldást, azaz a nadrágszíj meghúzását, nem vállalta fel Keresnyei János. Tudomásul vesszük, hogy amit felépített, nem akarja visszabontani, így elfogadjuk lépését - mondta Varga Péter munkatársunknak.

A vezérigazgató utalt rá: csakis a gazdálkodás racionalizálása, a saját működési költségek visszafogása jelenthet kiutat. Ha ugyanis jelenlegi formájában működne tovább a cég, július végére ellehetetlenülne működése - avagy év végére hatvan millió forintos hiánnyal zárna.

A konkrét lépéseket, intézkedéseket a vezérigazgató nem nevezte meg, ez majd a két hónapon belül pályázat útján kiválasztandó utód és a két napon belül kinevezendő ideiglenes ügyvezető dolga lesz.

Minden bizonnyal jelentős leépítésekre, a rádió és/vagy a tévé műsoridejének korlátozására, vagy akár az utóbbiból való kivonulásra kell felkészülni, s az sem kizárt, hogy az Uránia mozi működését is érintik majd a változások.

Keresnyei János lapunknak a döntést követően azt mondta, ez a történet a Pécs TV-ről szól, nem róla.

- A televízió előtt nincs jövőkép és megoldás, mert ezekkel a pénzügyi feltételekkel nem tartható a korábbi szakmai színvonal, amelyből engedni viszont nem szabadna. Én ez utóbbit nem tartom helyesnek, ezért döntöttem a távozás mellett - mondja az ügyvezető, akinek "tíz éven át ez a társaság volt az élete". Azt is hozzátette: a tartalomszolgáltatás terén az elvonások ellenére sem módosították a szerződést, így nem dönthetett arról sem, milyen közcélú feladatot hagyhatna el a társaság.

Keresnyei elmondása szerint reménykedett benne, hogy év közben még kapnak valahonnan támogatást, ezért sem kezdett bele a megszorító intézkedések levezénylésébe már az év elején - amikor egyébként már látszott: változatlan működés mellett ellehetetlenül a cég. Utalt rá: január óta rengetegszer kereste az önkormányzatot tárgyalás céljából, ám a polgármester egyszer sem fogadta őt.

A jövőjéről szólva csak annyit mondott: szeretne "a kulturális iparban maradni, s a Filmalapnál is dolgozik tovább".


FRISSÍTVE
(Kedd, 16:00)

Mint megtudtuk, Keresnyei János feladatait - hogy átmenetileg-e vagy véglegesen az csak egy későbbi pályázat után derül ki - dr. Éberling László, a szintén az önkormányzat tulajdonában lévő Pécsi Hírek Kft. ügyvezető igazgatója veszi át.
Információink szerint Varga Péter vezérigazgató és dr. Éberling László abban egyeztek meg, hogy a következő hetekben kidolgoznak egy új médiakoncepciót, majd pályázatot írnak ki a leendő ügyvezetői poszt betöltésére. 
A hírt hivatalosan holnap reggel jelentik be az érintettek.


Korb Zoltán