Összevonják a városi médiacégeket

2008. június 25. szerda 22:00

Összevonják a városi médiacégeket
Mint ismert, Keresnyei János távozása után dr. Éberling Lászlót nevezte ki a tulajdonos Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. (PHVV) vezérigazgatója a Pécs TV Kommunikációs Kft. (Pécs TV) élére. A Pécsi Hírek Kft. ügyvezető igazgatójának nagy feladatok jutnak osztályrészül: ki kell dolgoznia egy takarékossági programot a Pécs TV esetében, s hozzá kell kezdenie egy városi médiaközpont létrehozásához.

Varga Péter, a PHVV vezérigazgatója a Pécsi Újság.hu-nak elmondta, hivatalos formában is bejelentették Éberling László kinevezését, s még szerdán megtörtént az átadás-átvétel is. A Pécs TV dolgozóit csütörtökre hívják össze, hogy velük is ismertessék az új felállást.

A vezérigazgató Éberling László kinevezésének okait firtató kérdésünkre azt mondta: jól ismerték a szakembert, akit higgadtsága, megfontoltsága, s széles körben való elfogadottsága miatt éreztek a posztra alkalmasnak. Nem akartak ugyanis tévés személyiséget a cég élére állítani, amellyel a munkatársak között megosztottság alakulhatott volna ki.

Szakmai vezető is lesz

Éberling László lapunk azt firtató kérdésére, hogy mennyire érzi magát alkalmasnak egy televízió irányítására, hiszen nincs tévés tapasztalata, elmondta: a közeljövőben egy szakmai vezetőt fog kinevezni maga mellé, aki a Pécs TV operatív irányítását végzi majd, csakúgy mint a főszerkesztő a Pécsi Hírek esetében.

Varga utalt rá, az új vezetőnek kettős feladata lesz majd: egyrészt ki kell dolgoznia egy stabilizációs intézkedéscsomagot, amellyel megakadályozzák a Pécs TV pénzügyi ellehetetlenülését, másrészt őszre meg kell teremtenie egy egységes médiaközpont létrehozásának feltételeit - ki kell dolgozni annak szakmai programját. Ebben a Pécsi Hírek, a Pécs TV és esetleg más médiumok (mint például a kommunikációs kft. által részben tulajdonolt Mediterrán Rádió) is részt vesznek majd.

Varga Péter szerint amint megkezdi működését a fenti központ, pályázatot írnak ki annak vezetői posztjára, aki január elsejétől irányíthatja azt.

Éberling László szavaiból kiderült, gyakorlatilag nem mérlegelhette, elfogadja-e a felkérést, hiszen a Pécsi Hírek Kft. tulajdonosa "hangsúlyosan megbízta" ezzel a feladattal, így nem is tehet mást, végzi a dolgát.

Elismerte, ez a fajta munka - már, ami a Pécs TV-ben kívánatos nadrágszíj-meghúzással kapcsolatos teendőket illeti - nem irigylésre méltó. Első körben a dolgozókat kívánja megnyugtatni afelől, hogy az általuk végzett munkára szükség van, s áttekinti milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a kiadások lefaragására.

Kérdésünkre, hogy lesznek-e elbocsátások a cégnél, hozzátette: először is meg kell nézni, hány emberre van szükség a tévé működtetéséhez - mivel erre még nem került sor, nem tudja, lesz-e, s ha igen, milyen mértékű leépítés.

- A gazdasági ügyeket illetően az elkövetkezendő két napban a leköszönő igazgatóval, Keresnyei Jánossal tekintjük át a lehetőségeket. Mivel még magam is csak ismerkedem a cég belső viszonyaival, így ennél többet nem mondhatok - jegyezte meg.

A médiaközpont kapcsán elárulta, a két társaság gazdálkodásában lévő párhuzamosságokat meg kell szüntetni: előnyösebb lenne a reklámrészlegek közös működtetése, s a szerkesztőségek összevonása (értve ide az újságot, a rádiót, a tévét és az online médiumokat).

Az egységes rendszer kidolgozására korábban már több terv is készült - többek között Keresnyei János is megalkotott egy hasonlót - , így Éberling László ezeket áttanulmányozva alakíthatja ki az egységes szerkezetet.

Korb Zoltán