Várják a városháza megmentőjét

2008. április 20. vasárnap 20:43

Várják a városháza megmentőjét
Több mint ötmilliárd forintos bevételt remél a város abból a hét ingatlant számláló csomag értékesítéséből, amelyben többek között a Magasház, a Munkácsy utcai rendelő-intézet és a Zrínyi laktanya is megtalálható. A városvezetők abban bíznak, hogy így könnyebben megszabadulnak a "nem kívánatos épületektől". A leendő befektetőknek még tíz egész napjuk van az erről szóló pályázat beadási határidejének lejártáig.

Mint beszámoltunk róla, a város ötmilliárd forintot vár a Magasház, a Zrínyi laktanya és területe, a 10-es tömb - azaz a Lánc utcai rendelő előtti zöldterület, a Munkácsy utcai rendelő, a Melinda utcai garázssor előtti zöldterület, a FEMA-val szembeni terület és a Bajcsy-laktanya területének leendő vevőjétől.

A bevételre nagy szüksége van az önkormányzatnak, hiszen év végére akár összesen húszmilliárdos hiánya is lehet a költségvetésnek, az esetleg újra elmaradó ingatlanbevételek miatt pedig az sincs kizárva, hogy fizetésképtelenné válik Pécs. Mégis könnyen lehet, hogy a csomag sem lesz igazi megoldás a büdzsé bajaira.

Mit mennyiért?

Csomagban a város már csak nettó 480 millió forintot szeretne a Munkácsy utcai rendelőért, míg 410 millióra szállította le a Magasház árát is. A Lánc utcai, teljesen beépíthető területet 319 millióért akarják eladni, a Bajcsy-laktanya még eladatlan 2500 négyzetméteres területéért pedig 290 millió forintot kér. A Siklósi úti telket 800, míg a Melinda utcai kiserdőt 86 millióért adnák el. A Zrínyi laktanya csomagban is megér majd' hárommilliárdot. Ha kíváncsi a részletekre KLIKK IDE!

Az elmúlt közgyűlésen elfogadott pályázat ingatlanjai között vannak ugyanis olyanok, amelyeket már hosszú évek óta hirdet a város, mégsem kell senkinek. Ilyen a Munkácsy utcai rendelő, amelynek ára az elmúlt években közelített az egymilliárdhoz, ám később hatszázmillióért sem talált gazdára. Most "mindössze" 480 milliót szeretne érte kapni a város úgy, hogy a védettség is lekerül az épületről. De a Magasház sem növeli a csomag kelendőségét, hiszen ennek eladásával lassan húsz esztendeje nyűglődik az önkormányzat - sikertelenül.

Vannak ugyanakkor csalik is a piaci szemmel nézve értéktelenebb ingatlanok mellett: ilyen a Lánc utcai rendelőtől délre lévő zöldterület, az úgynevezett 10-es tömb, vagy a FEMA melletti Siklósi úti hatalmas terület. Előbbi az épülő keleti városkapu (irodaházak, szállodák, EKF-beruházások), utóbbi pedig a leendő autópálya pécsi lehajtója (azaz gyakorlatilag az 58-as út) miatt tűnik jó befektetésnek. De ide sorolható a Megyeri úti szűz terület is: a Melinda utcai garázssor melletti kiserdő övezte hétezer négyzetméteres rész hatvan százaléka lenne az eladás után beépíthető - értékét mindössze 86 millió forintban határozták meg.

Az ellenzék szerint azonban mindezekkel együtt is nehéz lesz megválni egy csomagban az ingatlanoktól - főként az értéktelen épületek miatt. Ráadásul mindössze egy hónapot kaptak a befektetők az ajánlattételre is. Ennél is nagyobb kérdés, hogy a leendő befektető miként kíván mazsolázni a lehetőségek között. Nem kizárt ugyanis, hogy például a Magasház csak púp lesz majd a hátán.

Tóth Bertalan alpolgármester az idő rövidségét azzal magyarázta, hogy a befektetők már jól ismerik a most felkínált ingatlanokat, hiszen azok Pécs befektetési portfóliójában is szerepelnek, valamint nagy részüket már többször meg is hirdették. A tisztségviselő kérdésünkre elismerte: tudnak olyan konkrét érdeklődőről, aki megvenné az ingatlanokat - szándékát már korábban jelezte. Igaz ugyanakkor, hogy a Magasház besuvasztásáról még szó sem volt, amikor a a leendő befektető színre lépett.

Mint Tóth elmondta, a pályázatok beérkezése után indulhat meg az egyezkedés a részletekről, de ennek feltétele, hogy a pályázó az egész csomagot elvigye. Megvizsgálják majd, milyen fejlesztéseket hajtana végre a befektető, s ez hogyan illeszkedik a város elképzeléseibe. Hozzátette: a majdan felkínált összegnél fontosabb lesz az elbírálás során, hogy miként, s mennyi időn belül hasznosulnak az ingatlanok, valamint miként illeszkednek a városképbe és a város tervei közé. Ezek a szempontok kétharmados súllyal esnek latba majd. A tárgyalásokon egyébként az ellenzék is képviseltetheti magát.

Képünkön az eladásra immáron hetedszer felkínált Munkácsy utcai rendelő-intézet

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva