Nem szeretik, ha az ellenzék kérdez...

2008. március 27. csütörtök 12:45

Nem szeretik, ha az ellenzék kérdez...
A pécsi közgyűlést vezető koalíció ismét csiszolt a tavaly elfogadott, s átalakított szervezeti és működési szabályzaton. Az ellenzék által már akkor is antidemokratikusnak bélyegzett módosításokat most újabb követi: öt perc helyett egy jut csak kérdésfelvetésre.

Mint ismert, alig egy évvel ezelőtt módosították a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát: akkor a koalíció jelentősen korlátozta a képviselők jogait oly módon, hogy csökkentette a hozzászólások időkeretét, s eltörölték a napirend előtti felszólalások lehetőségét is. Az ellenzék a demokrácia szabályai elleni vétekként fogta fel a változtatásokat.

Most viszont még tovább csökkentik a lehetőségeket: a módosítás szerint ugyanis a kérdések felvetésére eddig szánt öt percet egy percre kurtítja a városvezetés.

„Úgy látszik zavarja a városvezető képviselőket, ha az ellenzék kérdez - megvan a szabály módosításához viszont a többségük, így tovább araszolunk afelé, hogy minél kevesebbet tudjon csak hozzászólni a napirendi pontokhoz a másik oldal. Ráadásul az interpellációk idejének rövidítése is felmerült, ami abszolút elfogadhatatlan lenne" - mondja Kővári János, az Összefogás Pécsért frakcióvezetője.

Révész Mária, a Fidesz képviselője, s városi elnöke szerint egyértelmű: a szocialisták félelmükben be akarják kötni az ellenzék száját. Szerinte ugyanakkor a városvezetés csak látszólag velük babrál ki, hiszen a polgárok érdekvédelme sérül nagymértékben a döntés miatt:

„A képviselő-testületben választott képviselők ülnek, s a választókörzetükkel kapcsolatos legfontosabb problémákra is keresik a választ az üléseken. Ha idejüket ilyen jelentős mértékben szűkítik, ezzel a lakók kérdései maradhatnak nyitva" - mondja.

A városvezetők szerint érdemi kérdésekre ezután is korlátlan számú lehetőség jut, csak rövidebb formában. Mint a közgyűlésen több szocialista képviselő is megemlítette: a bizottsági üléseken kell részletesen megvitatni az előterjesztéseket, nem pedig a közgyűlésen. A másik érv szerint az ellenzéki képviselők a kérdések felvetését interpellációként értelmezik, s túl hosszan fejtik ki véleményüket. Egy-egy kérdést a baloldaliak szerint akár tizenöt-húsz másodperc alatt is fel lehet tenni.

A csütörtöki közgyűlésen a többség elfogadta a módosítást - az ellenzék kivonulással tüntetett a döntés idején.

Képünkön: ellenzéki képviselők. Középen a városvezetés felé olykor kínos kérdéseket intéző Majdik Miklós (Fidesz-KDNP).


FRISSÍTVE:
(14:10)


A Fidesz-KDNP sajtóközleménye:

"A Fidesz-KDNP frakció elutasítja a városvezetés újabb antidemokratikus hatalomgyakorlásának megnyilvánulását, amelyet az SZMSZ módosításba „rejtettek". A módosítás miatt ugyanis, amelyet a szocialista-szabaddemokrata többség megszavazott, az ellenzék lehetőségei minimálisra csökkentek - eljutottunk oda, hogy már kérdezni is alig szabad.

Tasnádi Péternek és a szocialistáknak ezek szerint most már az sem elég, hogy:

1. A közgyűlés összetétele nem a választók akaratát tükrözi, azaz kevesebb szocialista és szabaddemokrata, és több ellenzéki képviselőnek kellene helyet foglalnia a közgyűlésben a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása értelmében, kiegyenlítve ezzel az erőviszonyokat

2. Már nem elég, hogy az ellenzéki képviselők semmilyen szinten nem tudnak beleszólni és belelátni a városi cégek működésébe, gazdálkodásába, mert az ellenzék tagjai csak korlátozottan lehetnek ott az ellenőrző testületekben

3. Már nem elég, hogy nem számol el az adófizetők pénzével, a közpénzekkel, titkosítja az erre vonatkozó információkat (pl. EKF-hatástanulmány)

4. Már nem elég, hogy kompromisszumok és egyeztetések nélkül, kézi vezérléssel, az 50-es évek stílusában hoz döntéseket és próbál irányítani egy várost.


Azt elfogadjuk, hogy Tasnádi Pétert, illetve a teljes szocialista frakciót zavarja az ellenzék munkája, kérdezősködése, és a javaslatai, mert ők kézi vezérléssel, a legcsekélyebb ellenvetés nélkül kívánják irányítani a várost. Azonban, bár kellemetlen lehet válaszolni az ellenzéki képviselők kérdéseire, azokat nem véletlenül tesszük fel. Nem a saját magunk szórakoztatása érdekében, nem az időhúzás miatt, hanem a város érdekében - képviselve választóinkat.

Sajnálattal vesszük észre, hogy az SZMSZ-t saját politikai céljaikra használják a szocialisták, mert nem teremtenek lehetőséget az érdemi vitára, egyeztetésre, javaslatok megtárgyalására. Méltánytalanul visszaélnek a többségük adta erővel.

Pécsnek számos értéke van és ezek között kiemelkedő szerepet tölt be a helyi demokrácia. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy ez az érték folyamatosan veszít súlyából. Frakciónk mindent megtesz a jövőben is, hogy ez, a városunk hírnevéhez méltatlan folyamat, ne folytatódjék.


dr. Páva Zsolt
frakcióvezető, Fidesz-KDNP"


FRISSÍTVE - SAJTÓTÁJÉKOZTATÓK (14:50)

A közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón Tasnádi Péter polgármester azt mondta: az SZMSZ módosítására egyetlen ok miatt volt szükség, ez pedig a testület munkájának hatékonyabbá tétele. Szerinte bőven elegendő idő egy perc egy kérdés feltevésére. Ha a képviselők ezzel jól sáfárkodnak, tartózkodnak egyéni véleményük megfogalmazásától, beleférnek az időkeretbe.


Mint mondta a szabályzat módosítása a zárt ülésen tárgyalt napirendi pontokat is is érintette: ezeket ugyanis a jövőben az ülések elején tárgyalják, s az aznapi nyílt ülésen ismertetik is a meghozott döntéseket. Így a közvéleménynek nem kell heteket várnia az információkra.

Meixner András alpolgármester elmondta: a bölcsődei helyek manapság szűkösek, hiszen százak várnak arra, hogy csemetéik bekerülhessenek az intézményekbe. Ezért - várhatóan ősztől - javulhat a helyzet. A tervek szerint Kertvárosban nyílhat új bölcsőde.

Tóth Bertalan alpolgármester a mai közgyűlési döntéseket ismertetve kiemelte: az Európa Kulturális Fővárosa program kulcsprojektjeit illetően döntenek a hangversenyterem és a tudásközpont tervezésének elindításáról, a régészeti feltárások elrendeléséről, a teniszpályák Péchy Blanka térre való költöztetéséről. Ez utóbbi őszre valósulhat meg.

Tóth hozzátette: az tízmilliárdos EIB-hitelkeret terhére három és félmilliárd forintot vesz fel a város, hogy az EKF-beruházások előkészületeit finanszírozni tudja. Az összeget később a EU-s támogatásból visszanyerik a remények szerint.

„Az EKF marketing-költségvetése egy sajtpapír"

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője arról beszélt: az EKF marketing támogatásával kapcsolatos előterjesztés nem más, mint egy „sajtpapír". Abban nem szerepel ugyanis, hogy pontosan hogyan is képzelik el a népszerűsítést a központban, hogy milyen tevékenységre részletesen mennyit kívánnak fordítani.

Kővári szerint csak felírtak egy darab papírra húsz számot. Sehol egy koncepciót nem olvasható arról ugyanis, hogy milyen célokkal szeretnék felfuttatni a programot. „Látható, hogy a menedzsment központban súlyos problémák vannak, s a szervezet nem ura a helyzetnek, hiszen két év alatt sem sikerült egy valamirevaló koncepciót letenni az asztalra. Csak sodródunk 2010 felé.

Kővári szerint mindezek miatt sürgősen intézkedni kellene:

„Az az érzésünk, el kellene gondolkodnia a polgármester úrnak azon, hogy alkalmas struktúrában működik-e a menedzsment központ, s hogy alkalmas emberek működtetik-e."

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva